{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik traži da se RS-u vrati novac za koji je zakinuta u prošloj godini

F
13.5.2008. u 16:29
0
0
Dodik traži da se RS-u vrati novac za koji je zakinuta u prošloj godini
0
Dodik traži da se RS-u vrati novac za koji je zakinuta u prošloj godini
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je oštro reagirao na informacije da je RS ponovo zakinuta za oko osam miliona KM raspodjele prihoda s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ističući da smatra da treba zadržati jednu službu s tri računa i da se prihodi plaćaju na račune RS-a, Federacije BiH i Distrikta Brčko.
Dodik smatra da u tom slučaju ne bi bilo stalnih, ne samo ekonomsko-finansijskih, već kako je rekao, političkih problema, te najavio energičnu reakciju Vlade da bi joj se vratio novac za koji je zakinuta u prošloj godini.

"Očigledno je da ovaj trenutni sistem ne funkcionira i da proizvodi stalne probleme, te da se mora naći trajno rješenje koje nije način kako je predviđen ranije oko prikupljanja i raspodjele prihoda“, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da je "po principu centralizacije BiH“ bilo predloženo da se svi prihodi skupljaju na jedan račun, a onda se "putem nekih nedefiniranih metoda dijele i dovode stalno do permanentnih šteta po RS“.

Podsjetio je da je RS u 2005. godini bila zakinuta za 27 miliona, u 2006. godini za deset, a sada ima informacije da je taj iznos u 2007. godini oko osam miliona KM.

On je kazao da će RS ponovo reagirati na isti način na koji je to učinjeno i kada je utvrđeno da je RS u 2005. godini zakinuta za sredstva s jedinstvenog računa UIOBiH.

Naveo je i da pored svih reagiranja RS-a nema garancije da će se raspodjela sredstava s jedinstvenog računa UIOBiH vršiti na fer način.

"Zato mislim da bi bilo dobro da RS ima svoj podračun i da oni koji plaćaju to vrše u RS-u, te da tako se zna koliko se novaca prikupi. Time ne bi bilo stalnih sumnji da li je neko zakinut ili oštećen", zaključio je premijer RS-a

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: