Održana sjednica SNSD-a
502

Dodik traži da se Izetbegović izvini srpskom narodu, za odluku CIK-a kaže: Dogovor iz Sarajeva

V. K.
Dodik traži od Izetbegovića da se izvini srpskom narodu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dodik traži od Izetbegovića da se izvini srpskom narodu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rukovodstvo SNSD-a danas je u Banjoj Luci održalo press konferenciju povodom nedavne odluke CIK-a o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju ali i izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića.
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvrnuo se na odluku Centralne izborne komisije o poništavanju izbora te ponovio i ranije stavove SNSD-a kako je takva odluka u potpunosti pogrešna.

"Još jednom je potvrđeno da je CIK izbore poništio na onim mjestima u Doboju i Srebrenici gdje većinom žive Srbi, dok na mjestima gdje većinsko stanovništvo čine Bošnjaci rezultati izbora i dalje su potvrđeni. To jasno govori o namjerama i potvrđuje nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića", rekao je Dodik.

Kada su u pitanju izbori u Doboju i Srebrenici, Dodik dalje ističe kako se u ovom slučaju očigledno radilo o dogovoru bošnjačkih stranaka i opozicije u RS-u te da je CIK donio odluku zbog "halabuke" iz Sarajeva.

"U Srebrenici tokom izbora nije bilo nijednog prigovora na izborni proces, tek nakon što su medijski iz Sarajeva digli halabuku i kad su vidjeli da su izgubili oni su pokušali i uspjeli da naprave od toga slučaj. Na dan samih izbora u Mostaru je bilo nekoliko stotina prigovora i oni kažu uredu. Znači u Mostaru uredu, u Doboju i Srebrenici nije uredu. Dakle, jednima je trebala Srebrenica, a drugima Doboj i oni su se dogovorili", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina koju je Milorad Dodik nedavno "kritikovao" zbog toga što je u braku sa Bošnjakom, predsjednik SNSD-a ostao je pri mišljenju koje je iznio prije nekoliko dana ponašajući se kao da ne uviđa šta je tu pogrešno jer je njegova porukam, kako tvrdi, bila "politička", a ne lična.

"Ja ću i dalje potvrditi da je ona bila udata za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime. To je ona priča da se pažljivo biraju Srbi koji mogu biti odgovorni na neki način. Zadržati prezime nakon rastave, to nisam nikada čuo. To ima političku dimenziju i mi imamo pravo sumnjati", istakao je Dodik i nakon toga se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića.

"U vrijeme kada se borimo sa pandemijom, Izetbegović izjavljuje da su Srbi loš narod. Bilo bi nam čudno da neki Izetbegović misli drugačije. To smo o njemu znali, ali sada je dobro što su to čuli svi. Lično ne mislim da postoje loši narodi. Postoje dobri i loši ljudi. Žao mi je da Izetbegović ima takav stav. On je tom izjavom napustio teren političke borbe i uputio se na teren borbe protiv Srba na način koji su nacisti pokazivali u Drugom svjetskom ratu protiv Jevreja, Srba i Roma", kazao je Milorad Dodik i nastavio.

"Smatram svojim najvažnijim zadatkom da štitim interese naroda. Ja to činim borbeno, srčano i neću odustati od borbe za poziciju srpskog naroda kakvu on zaslužuje. Ovom izjavom on nije ponizio samo Srbe. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava da bježi od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Što se nas tiče, SNSD želi stabilnost i to pokazujemo u svom radu. Želim mir i stojim iza Dejtonskog sporazuma. Nadam se da se kaje zbog izjave koja truje naše odnose", izjavio je Dodik i pozvao Bakira Izetbegovića da se izvini srpskom narodu.

"Mislim da mnogi oko njega tako misle. Iako je možda tako, ja ga pozivam da se izvini srpskom narodu i da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi. Ukoliko se izvini možda ćemo i oprostiti jer smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod. On je cijeli narod kvalifikovao što govori o njemu, a ne o nama. Srbi su dobar narod, nikada nismo izlazili iz granica i osvajali tuđe zemlje i nismo bili na strani okupatora i fašista", zaključio je Dodik i naglasio kako su nakon ovakvih izjava Izetbegovića razgovori o građanskoj BiH u potpunosti neprihvatljivi.