BiH
177

Dodik traži da Centralna banka štampa dvije milijarde KM

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo racionalno donijeti mjeru da BiH može u platnom prometu da emituje novac koji je do pet posto veći od realnog pokrića.

"To bi značilo da bi BiH mogla da ima dvije milijarde KM i riješili bismo sve svoje probleme", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je napomenuo da strane međunarodne institucije upravljaju monetarnom politikom u BiH i da je Centralna banka pod uticajem "currency borda".

"BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena 105 posto realnog osnova. To znači da imamo 500 miliona eura više nego što imamo KM u opticaju", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, i američki dolar nema pokriće, kao ni euro.

"Zalažem se za ono za šta imamo realno pokriće - odštampamo novac i pustimo u promet. Riješili bi mnoge svoje bilansne probleme, deficite i drugo", poručio je Dodik, komentarišući najavu da izvršni odbor MMF-a neće razmatrati odluku o novoj tranši za BiH.

On je podsjetio da je RS dugo bila u problemu sa MMF-om, jer FBiH nije ispunjavala svoje obaveze, dok je bilo situacija da je FBiH imala posebne stand by aranžmane.

"Prvo vas tjeraju da napravite saradnju sa MMF-om, pa da postignete dogovor o stend by aranžmanu, a onda je dovoljno da bilo ko u BiH ne izvrši jednu od tih svojih obaveza i svi su drugi u problemu", rekao je Dodik.