BiH
0

Dodik: TI neka brine za korupciju u svojim redovima

FENA
Transparency International BiH treba da traži krivce za korupciju u svojim redovima, a ne da stvari usmjerava ka Vladi RS-a, rekao je danas premijer RS-a Milorad Dodik komentirajući izjavu predsjedavajućeg Odbora Transparency Internationala BiH Borisa Divjaka da je, kako je naveo, izvršna vlast RS-a nudila ovoj organizaciji mito da prestane da istražuje velike slučajeve javnih ugovora koji su rađeni pod krajnje sumnjivim okolnostima.

Dodik je u izjavi novinarima naveo da se Divjak „ponaša kao dijete uhvaćeno u lopovluku, pa se brani pokazujući na nekoga drugog".

Kao smiješne i tragične, Dodik je ocijenio Divjakove navode dodajući da sa njim nije imao nikakve kontakte i da ne zna šta je on rekao.

  • Bit će načina i da to dokaže, a ovo je fenomenalna prilika, jer sam bio izložen žestokom pritisku, čak i međunarodnog faktora, da ne idem dalje sa tužbom protiv Transparency Internationala, poručio je entitetski premijer.

Ponovio je i da je svima poznato da je Divjak rukovodio Transparency Internationalom u vrijeme, kako je rekao, reketiranja određenih pojedinaca u RS-u, te da je, gotovo, nezamislivo da nije znao ili čuo za te stvari.

  • Ako znaju šta sve radi izvršna vlast, kako ne znaju šta im se dešava u kući. Nemoguće je objasniti da to nisu znali. Ako misle da su najpametniji, onda kako su im dvije godine u organizaciji mogli sjediti ljudi koji rade to što rade, pitao je Dodik.

Ustvrdio je i da je Transparency International „ubačen da destabiliše političke prilike u RS-u“, te da „jedino ova međunarodna organizacija ima sjedište u Banjoj Luci i fokus njihovih aktivnosti uvijek je bio usmjeren na taj entitet“.

Dodik je ponovio i da je MUP RS vodio istragu i sve podatke dostavio Tužilaštvu BiH, te da tu pravosudnu istancu treba pitati zašto slučaj nije procesuiran.

  • Tužilaštvo je pod upravom međunarodnih organizacija i uvjeren sam da je neko iz međunarodne zajednice rekao da to ne dira, rekao je premijer RS-a.

Dodik je ovo rekao na Mrakovici gdje je prisustvovao obilježavanju 66. godišnjice bitke na Kozari i 4. jula - Dana borca.