Sud u Banjoj Luci
55

Dodik svjedočio na suđenju bivšem premijeru RS-a: Niko nije znao da će kredit biti zloupotrebljen

B. R.
Milorad Dodik i Aleksandar Džombić (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik i Aleksandar Džombić (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) danas je svjedočio na suđenju protiv bivšeg premijera Republike Srpske i stranačkog kolege Aleksandru Džombiću koji optužen za zloupotrebu položaja.

Kao svjedok odbrane izjavio je pred Okružnim sudom u Banjoj Luci da nije mogao znati da će biti zloupotrebljen kredit Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od 19,4 miliona KM, a koji je odobren kompaniji Energolinija.

Prema optužnici, Energolinija je obaveze po kreditu isplaćivala samo do novembra 2012. nakon čega je plaćanje preuzela kompanija Alumina koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014., a da vraćanje glavnice nije ni počelo. Kako izvještava televizija Una, kredit do danas nije vraćen, Alumina je kao sudužnik prestala plaćati rate, a ukupni dug iznosi 24.170.510 KM.

"Niko nije mogao znati da će kredit biti zloupotrebljen, ni na koji način da će vlasnik firme utrošiti kredit. Zbog toga smo mi kao država poslije toga ušli u preduzeće, 'otrgli' ga iz ruku Litvanaca i preuzeli strukturu upravljanja", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja Džombićevog advokata Zorana Bubića, istakao da je firma Birač prije privatizacije bila devastirana i da je predstavljala veliki socijalni problem. Podsjetio je da su Birač kupili Litvanci, tj. litvanska kompanija UKIO, za koju je istakao da su joj date "mnoge privilegije". Prema njegovim riječima, njegova vlada je 2006. naslijedila probleme te se opredijelila da pomogne i podrži tu firmu kako bi se održala njena privredna aktivnost, što je bilo od velikog značaja za RS, ali i cijelu regiju.

Dodik smatra da je Alumina trenutno najznačajnija kompanija u RS-u. Uvjeren je da će dug na ime neisplaćenog kredita u iznosu od 24.170.510 KM biti nadoknađen Republici Srpskoj.