|

Dodik: Svi smo opredijeljeni za mir i razvoj, iduće godine sastanak u Sarajevu

Dodik: Svi smo opredijeljeni za mir i razvoj, iduće godine sastanak u Sarajevu
17
D. Be.
8.10.2019. u 14:38
73
komentara
17

dijeljenja
Dodik: Svi smo opredijeljeni za mir i razvoj, iduće godine sastanak u Sarajevu Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Milorad Dodik je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom kazao da su svi sudionici razgovora opredijeljeni za stabilnost i mir uz naglasak na izbjegavanje bilo kakvih sukoba.
Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije za organizaciju trilaterale, a turskom predsjedniku što je iskazao spremnost da se nastave razgovori tri zemlje.

"To je danas veoma važno, zato što nakon ovih sastanaka imamo i formalno obilježavanje naše saradnje kroz otvaranje izgradnje dionice autoputa koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, Republiku Srpsku i Srbiju i BiH te omogući bolju komunikaciju", rekao je Dodik.

On je kazao da su razgovarali i o drugim razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok.

"Ukazali smo na spremnost za druge investicije, kao što je modernizacija željezničkih pruga i izgradnja novih. Tu je potreba da se sačuvaju dobra politička saradnja, stabilnost i mir", dodao je Dodik.

On je podsjetio na Erdoganove riječi kako je potrebno izbjeći svaki etnički sukob u ovom regionu.

"Želimo raditi dobre stvari i nizati uspjehe", kazao je član Predsjedništva BiH.U obraćanju medijima je poručio da BiH ima brojne unutrašnje probleme i da nije u poziciji efikasno rješavati neke stvari kao što to radi Srbija.

"U zaostatku smo u procesu izgradnje autoputa. Vijeće ministara bi trebalo operativno realizovati saradnju i ugovore između Srbije i BiH te Turske i BiH. To će obilježiti našu saradnju u okviru trilaterale", dodao je Dodik.

On je kazao da je danas dogovoren sastanak današnjih sagovornika za iduću godinu u Sarajevu, a zatim i trilaterala u Turskoj.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...