BiH
0

Dodik: Sven Alkalaj napravio nedopustive propuste

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da nije dobra situacija u Ministarstvu vanjskih posla BiH te da mora da prestane "marginalizacija" srpskih kadrova u zajedničkim institucijama, jer to može da napravi još veći raskol u BiH.

Optužio je ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da je "napravio niz nedopustivih postupaka kao ministar" te dodao da su zbog karaktera Vijeća ministara "veoma oskudne mogućnosti predsjedavajućeg Nikole Špirića da reagira".

Apelirao je na sve da počnu da rade svoj posao u interesu svih u BiH, a ne u interesu pojedinih opcija koje žele da naprave BiH onakvu kakvu je oni hoće.

Navodeći da prati situaciju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Dodik je u izjavi novinarima rekao da je nedopustiva praksa da se u tom tijelu često krši nacionani balans.

"To govori o odnosima koji nisu dobri i nastojanjima da se minimizira učeščće predstavnika RS-a u zajedničkim institucijama", kazao je entitetski premijer i dodao da gdje i postoje srpski predstavnici, "oni se marginaliziraju svakodnevnim postupcima određenih ljudi".

Ponovio je da je SNSD u Vijeću ministara kako ih ne bi optužili za opstrukcije te da toj stranci nisu koalicioni parteneri SDA i Stranka za BiH, "već da je to nužda, a ne izbor".