Glavni pretres
15

Dodik sutra na ročište u Sud BiH dovodi petoricu branilaca, među njima i Anto Nobilo

A. L.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i prisustvovati glavnom pretresu u suđenju koje se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.
Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Dodikov advokat Goran Bubić.

Otkrio nam je da će, pored njega, uz Dodika u sudnici biti i Anto Nobilo u svojstvu pravnog savjetnika za šta je dobio pismeno odobrenje Suda.

Uz to, Dodik u Sud BiH dovodi još tri člana svog pravnog tima koji će biti prijavljeni kao javnost.

Podsjetimo da je ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića do sada održano samo jednom i to 16. oktobra kada se Dodik trebao izjasniti o krivici. Pošto se nije htio izjasniti, odnosno poručio je da ne razumije optužnicu, sutkinja Jasmina Ćosić Dedović je po službenoj dužnosti navela da se Dodik izjasnio da nije kriv.

Sljedeće ročište trebalo je biti održano 22. novembra ali je odgođeno na zahtjev Dodikove odbrane jer je predsjednik RS-a imao "službene obaveze".

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa.