BiH
0

Dodik: Stav RS-a ostaje isti, Lajčak normom mora poboljšati svoja rješenja

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, komentirajući pojašenja koja je jučer uputio visoki predstavnik u BiH, da stavovi RS-a ostaju isti, te da ukoliko Miroslav Lajčak ne promjeni ili povuče normativni dio u svojoj odluci od petka, ne ostaje im ništa drugo nego da na Narodnoj skupštini donesu određene mjere.

Dodik ističe da, ukoliko se ne promijeni norma u smislu da poboljša rješenja, SNSD-e ostaje opozicija u vlasti BiH.

„Nikakva tumačenja nisu zamjena za normu, jer norma ostaje, a tumačenja mogu da budu različita. Ako se ovdje dramatično ne promjeni norma u smislu da poboljša ova riješenja, mi smo opozicija na vlasti u BiH“, kazao je Dodik večeras za banjalučku Alternativnu televiziju.

Dodik tvrdi da se OHR već pokazao kao institucija koja različito tumači istu stvar.

OHR je jučer poslao tumačenje odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i zahtjevom za izmjene poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Entitetski premijer tvrdi da ne stoje navodi OHR-a da neće biti preglasavanja u radu državog parlamenta.

„Na sjednici parlamenta, ako bude većina koja podrazumjeva da bude iz RS-a, šest poslanika, od čega su dva Bošnjaci iz RS-a i ako pristupe radu dovoljna su dva glasa, recimo Bošnjačka. Ako ove četvorice nema, ta dva mogu da rade“, dodao je Dodik.

Konačan stav o mjerama visokog predstavnika Vlada RS-a zauzet će na posebnoj sjednici u ponedjeljak pred zasjedanje entitetskog parlamenta.