|

Dodik stao u odbranu Srbije: Komšić i Džaferović još nisu izašli iz rata

Dodik stao u odbranu Srbije: Komšić i Džaferović još nisu izašli iz rata
79
A. D.
25.12.2019. u 18:30
121
komentara
79

dijeljenja
Dodik stao u odbranu Srbije: Komšić i Džaferović još nisu izašli iz rata Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ni Željko Komšić ni Šefik Džaferović, druga dva člana Predsjedništva još nisu izašli iz rata ako je, kako kaže, suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstvu.
Dodik je tako stao u odbranu Srbije, čiji je ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavio novu Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je "očuvanje entiteta Republika Srpska" vanjsko-politički prioritet te zemlje.

"Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno vanjskopolitičko pitanje", naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, Dodik je rekao da ne shvata šta je razlog histerije koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogoršavanja odnosa sa dva najvažnija susjeda Srbijom i Hrvatskom.

"Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako neko sa tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovdstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje", istakao je Dodik.On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom garantovanu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama."Pozivam bošnjačke članove Predsjedništva da bar poštuju suverenitet Srbije i ne miješaju se u unutrašnja pitanja prijateljske i susjedne zemlje", poručio je on.Inače, na navedeni čin u Skupštini Srbije stigle su oštre reakcije iz BiH. Između ostalog reagirali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, zatim su reagovali i iz SDA i SDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (121)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...