Opasne priče
1.2k

Dodik: Srbi više neće ratovati čak ni za RS, ali ću raditi za mogućnost mirnog razlaza BiH

R. D.
Odgovorio Komšiću i Džaferoviću (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odgovorio Komšiću i Džaferoviću (Foto: I. Š./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije kazao je da odbacuje mogućnost rata, ali da će raditi na mirnom razilaženju države BiH.

U obraćanju koje je podsjećalo na ona koja redovno ima srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, Dodik je ponovio stavove kako država Bosna i Hercegovina nije održiva te kako je razlaz najbolje rješenje.

"Ja bih se složio s Ambasadom SAD-a da entiteti nemaju perspektive mimo BiH, jer da nema BiH, entiteti više ne bi bili entiteti, već samostalne države. Razgovor s Pahorom, koji je naveo gospodin Komšić, je bio takav kakav je bio. Oni se hvale da su odgovorili mogućnošću rata, ali kome je danas do rata. Opcija o mirnom razlazu je jedna od mogućih i o njoj se može razgovarati. Dok ja sjedim ovdje, neću dopustiti da dođe do mogućnosti rata, pa ni za RS, ali ću raditi da dođe do mogućnosti mirnog razlaza", kazao je Dodik te naveo kako odbacuje mogućnost rata, koju su, kako je rekao, navele njegove kolege iz Predsjedništva Komšić i Džaferović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On je ponovio ranije izrečene stavove o Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), kazavši kako je ona nelegitimna.

"Situacija u vezi s BiH nije dobra, ali nikad i nije bila dobra, farsa s pričama o evropskom putu. Evropska unija nema jasnu perspektivu sa zemljama Zapadnog Balkana. Srbija već duže vrijeme nema otvoreno poglavlje, što više govori o EU", izjavio je Dodik.

Većina članica EU ne bi danas ispunila kriterije koji se traže od nas, nastavio je te kazao kako je pismo američkog sekretara Blinkena uravnoteženo.

Ponovio je kako je državni nivo vlasti neuspješan i truo, a da je dominantna priča o izmjeni izbornog zakonodavstva loša.

"Republika Srpska je izvan tog procesa jer mi imamo spreman odgovor na to pitanje. Nemogućnost iznalaženja dogovora u FBiH dovodi do pojava tipa Komšić u Predsjedništvu, a nema nijedan Bošnjak koji može reći da je to dobro. Deprimirajuća vijest da se tamo ništa ne dešava i da se ne može formirati vlast u FBiH", izjavio je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dodik je na početku kazao kako je vakcinacija pravi odgovor na pandemiju te izrazio zadovoljstvo iskazanim naporima zdravstvenih radnika.

"To nije onaj obim koji želimo, ali je u uslovima u kojima mi radimo maksimum", izjavio je on te naglasio kako će već u četvrtak od predsjednika Vučića preuzeti 20 hiljada vakcina.

On je kazao da preko Sputnik i COVAX programa RS ima već više od 700 hiljada osiguranih vakcina.

"Nivo BiH nije bio funkcionalan, ali ćemo učiniti sve da nekako pandemiji stanemo za vrat. Virus mutira i često čujemo za mogućnost dolaska novih mutacija", kazao je.

O ekonomskim štetama je kazao kako će tek kasnije biti uočene prave posljedice.

"Poslije Srbije Republika Srpska je imala najmanji ekonomski pad na Balkanu, manji od BiH i FBiH. Republika Srpska ima dobra kretanja te ćemo u maju izaći s povećanjem plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji te tako staviti pritisak na realni sektor, da i on ide u povećanje plata", naveo je on.