Premijer RS mijenja kurs
0

Dodik: "Spremni smo na promjenu Ustava BiH"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas spremnost da u ovom trenutku dođe do oko osam promjena Ustava BiH da bi se deblokirao daljnji proces evropskih integracija.

Te promjene odnosile bi se na povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu, kao i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim da se izbor poslanika u Dom naroda vrši s prostora cijele BiH, odnosno da se isključi nacionalni ekskluzivitet prilikom izbora u zajedničke organe, što znači, pojasnio je, da se ne bi birao Srbin iz RS-a ili Hrvat i Bošnjak iz Federacije, već bi u Ustavu stajalo da se bira jedan predstavnik iz RS-a, odnosno dva iz Federacije BiH.

Dodik je izrazio spremnost da dođe do promjene Ustava BiH i u dijelu koji regulira rotaciju u Predsjedništvu BiH, koja se ne bi vršila svakih osam kao do sada, već svakih 16 mjeseci, zatim da bi se iz nadležnosti Predsjedništva BiH isključilo pitanje odlučivanja o budžetu i prebacilo u nadležnost Vijeća ministara BiH i, kako je dodao, postoji spremnost za još neke promjene državnih ustava.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je RS privržena evropskom putu BiH i iskazao spremnost da se radi na ispunjavanju triju preostalih važnih pitanja za viznu liberalizaciju da bi polovinom iduće godine i građani BiH bili na „bijeloj šengen listi”.

Tokom razgovora u Banjoj Luci Dodika s evropskim parlamentarcem Hanesom Svobodom postignuta je i saglasnost da je neophodno transformirati OHR da bi naša zemlja mogla da aplicira za kandidatski status u EU.

Razgovoru je prisustvovala i novoimenovani izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon.