Drugi izvještaj o islamofobiji
99

FOTO / Dodik, SNSD i mediji vodeći islamofobi u BiH

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
U Sarajevu je predstavljen drugi izvještaj o islamofobiji Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u kojem su "registrirani različiti oblici netolerancije i diskriminacije prema muslimanima". Izvještaj od 30 stranica (sa sadržajem) nije toliko sporan, ali dovođenje medija u kontekst Andersa Breivika i genocida u Srebrenici svakako je zabrinjavajuće.
Tucaković:
Tucaković: "Mi ovdje nikoga ne nazivamo islamofobom, mi samo bilježimo slučajeve i upozoravamo na pojavu islamofobije" (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
"Pojedini mediji u BiH su postali važan kanal javnog plasiranja sadržaja za muslimane uvredljivog i netolerantnog karaktera. Zabrinjavajuće je što su javni radio-televizijski servisi izgubili svoju temeljnu ulogu služenja interesima građana od kojih se finansiraju. Državne strukture su odgovorne zbog nemara i zapostavljanja svojih dužnosti da osiguraju primjenu zakonskih normi i profesionalnih novinarskih standarda", kazao je Ekrem Tucaković, glasnogovornik Islamske zajednice u BiH, dodajući kako su se u opisanom ambijentu etablirali mediji koji "kontinuirano ispoljavaju animozitet prema Islamskoj zajednici i muslimanima, preuveličavaju njene propuste, ignoriraju postignuća i optužuju za pitanja i pojave koje su izvan njene nadležnosti".

U izvještaju o islamofobiji IZ je potcrtala zabrinutost zbog blaćenja lika i djela reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i drugih vjerskih vjerodostojnika.

"Naročita meta takvih postupaka u 2011. godini bio je reisu-l-ulema IZ Mustafa ef. Cerić na čijem javnom kompromitiranju duži vremenski period rade neki mediji. Provođenje tako sistematične i dugotrajne negativne medijske kampanje protiv reisu-l-uleme teško je zamislivo bez podrške ili odobravanja političkih i ideoloških centara moći", izneseni su dijelovi Izvještaja na pres konferenciji u kojim se ne navodi o kojim je konkretno medijima riječ, već se mediji generaliziraju kao "širitelji islamofobije", nakon čega su mediji optuženi za - generalizaciju.

"Islamofobija je u srednjem vijeku korištena za mobiliziranje u križarske ratove, a i sada je koriste brojni političari za postizanje raznih ciljeva. Mediji šire strah od reisa i Islamske zajednice i stalnim plasiranjem vijesti o aktivnostima takozvanih vehabija i njihovim aktivnostima stvaraju stanje kontinuirane propagande", kazao je Abdulgafar ef. Velić, imam Istikal džamije u Sarajevu.

Velić:
Velić: "Islamofobija je u srednjem vijeku korištena za mobiliziranje u križarske ratove" (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Nakon što su na pres konferenciji mediji označeni kao jedni od glavnih krivaca za širenje islamofobije, koja prema mišljenju govornika predstavlja i kritiku vjeronauke u školama, poteza i ponašanja reisa, miješanje u unutrašnja pitanja IZ, kao što su ona "ko je dobar, a ko loš vjernik", efendija Velić pojasnio je šire pojmove islamofobije.

"Islamofobija je bezrazložan strah od muslimana. Ako pogledate slučaj Breivika i njegove izjave da je za svoj ubilački pohod inspirisan srpskim ratnim komandantima koji su u BiH činili zločine, vidimo da ta islamofobija prelazi granice. Breivik ima manifest u kojem piše o deportaciji muslimana iz Evrope u slučaju čega bi BiH bila sabirni centar. Islamofobija je bila i jedno od opravdanja za genocid u Srebrenici", kazao je efendija Velić.

Sa opaskom da je dovođenje medija, optužujući ih proizvoljno za islamofobiju, u vezu sa Breivikovim zločinom i genocidom u Srebrenici izrazito opasno i može izazvati poteškoće u radu medijima u BiH, Tucaković se nije složio.

"Mi ovdje nikoga ne nazivamo islamofobom, mi samo bilježimo slučajeve i upozoravamo na pojavu islamofobije", kazao je Tucaković, na šta smo mu kazali kako izvještaj ne sadrži toliko spornih stvari, ali da je pitanje koliko će ljudi zaista pročitati šta u njemu piše, a koliko će ih iščitati poruku da su mediji glavni krivci za islamofobiju.

S obzirom na to da je u Izvještaju uplitanje u unutrašnja pitanja IZ označeno kao zabrinjavajuće, Tucakovića smo upitali da li je onda zabrinjavajuće i uplitanje IZ, kroz ovakav izvještaj, u rad medija ili u to kako (ne) trebaju izgledati umjetnička djela također zabrinjavajuće, te kako da znamo da li je pisanje o tome da se reis Cerić vozi u skupocjenom "Mercedesu", dok vjernici gladuju, također islamofobija, nismo dobili konkretan odgovor.

"Mi podržavamo svaki vid dijaloga i pozivamo na argumentiranu kritiku rada Islamske zajednice, ali kritiku koja neće sadržavati uvredljiv govor i koja je u skladu sa zakonima i novinarskom etikom", diplomatski je odgovorio Tucaković.

U izvještaju je od konkretnih slučajeva navedeno kontinuirano davanje izjava na štetu muslimana, koje daju zvaničnici SNSD-a na čelu s Dodikom, a od medija je istaknuta Federalna televizija i slučaj upadanja na teravih-namaz u Živinicama, kao i slučaj hodže iz Piljužića o kojem je FTV u više navrata davala kontroverzne izvještaje. Skrenuta je pažnja na kontinuirane napade na povratnike u RS i vjerske objekte, diskriminirajući izvještaj MUP-a RS, koji povratnike poistovjećuje s vehabijama, kao i karikature koje su se pojavile u Oslobođenju i Danima.

Za razliku od Rijaseta, koji među novinarima, kao i većina vjerskih institucija, važi za jednu od zatvorenijih institucija kad su u pitanju izjave i intervjui, čiji su predstavnici kako-tako izašli pred njih, predstavnici medija su se na pres konferenciji u ponedjeljak ponijeli krajnje sramotno za profesiju koju obavljaju. Skoro dvije trećine njih uzeli su po primjerak izvještaja i napustili konferenciju upravo u dijelu u kojem su dobili priliku da postave pitanja o svemu što ih glede Izvještaja zanima. Ako sutra na terenu dožive neugodnost, jer je negdje neko pročitao kako su mediji islamofobični, bit će to jer su - neinformisani!