SDUBiH
0

"Dodik sebi daje veći značaj od Inzka"

FENA
Dopredsjednik Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH) Miro Lazović smatra da premijer RS-a Milorad Dodik najavom da će rad stranih sudija proglasiti nevažećim na prostoru RS-a ako im visoki predstavnik produži mandat direktno negira odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti visokog predstavnika po tom sporazumu.

Dajući sebi veći značaj od Valentina Inzka u stilu neprikosnovenog gospodara, ovom izjavom Dodik se ponaša kao privatni posjednik RS-a, zaboravljajući da na tom prostoru i po ustavima BiH i RS-a potpuno ravnopravno sa Srbima žive i Bošnjaci i Hrvati, navedeno je u Lazovićevom saopćenju upućenom uime SDU-a BiH.

Konstantni napadi na strane tužioce i sudije, kao i na prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana, upravo otkrivaju, ustvrdio je SDU, Dodikovu težnju da bi njihovim odlaskom njegova, za BiH problematična, politika mogla dobiti puni zamah.

A upravo je takva neobuzdana politika, dok istovremeno po RS-u jačaju četnički poklici, razlog što drugi u opstanku OHR-a vide jedinu branu mogućim secesionističkim ispadima i nasrtajima na suverenitet BiH, navedeno je u saopćenju.

Rukovodstvo SDU-a BiH smatra da će sve dok se novim ustavnim rješenjima ne postigne sigurna, stabilna i funkcionalna BiH prisustvo OHR-a i njegovih zvaničnika biti potrebno i poželjno.