Miro Lazović
0

"Dodik sebe poistovjećuje s cijelim srpskim narodom"

FENA
U stilu francuskog kralja Luja XIV koji je tvrdio „država to sam ja“ premijer manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavom da će se BiH rasturiti ukoliko protiv njega bude podnesena optužnica zbog izgradnje zgrade Vlade RS-a, sebe poistovjećuje s cijelim srpskim narodom privatizirajući cjelokupne zakonodavne i izvršne strukture RS-a, navodi se u saopćenju potpredsjednika SDUBiH Mire Lazovića.

U saopćenju se navodi da ovom, kao i svakodnevnim izjavama, da će protjerati strane sudije i tužioce, da će problematizirati ulazak BiH u NATO, da je RS trajna, a BiH će biti ako je bude, da će uništiti Elektroprijenos BiH, da negira odgovornost VRS-a i falsifikuje stravičan zločin granatiranja sarajevskih Markala i tuzlanske Kapije, premijer manjeg bh. entiteta očito je na talasima autoritativne politike koju provodi njegov SNSD u RS-u, pa je izgubio kompas za globalne procese koje niko, pa ni on kao pojedinac, više ne može zaustaviti.

Lazović ističe da sve ove njegove izjave proizvode strepnju, nemir i nestabilnost koju on, očito bježeći od sudskog procesa, želi proizvesti.

Stoga očekujem od međunarodne zajednice da se u funkciji zaštite svog digniteta i digniteta BiH kao njene punopravne članice konačno opredijeli prema ovakoj politici Dodika, navodi se u Lazovićevom saopćenju.