Nije prozvao Čovića
36

Dodik se ugrizao za jezik: Bošnjačka i hr... strana nas uslovljava NATO-om

Piše: Ervin Mušinović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je jučer predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu kako "bošnjačka strana" potencira priču o prijemu BiH u NATO.

Posebno je zanimljivo što se Dodik ugrizao za jezik (primjetno na priloženom videu, vrijeme 1:36) i spriječio sam sebe da se Putinu požali na hrvatske političke predstavnike koji se inače predstavljaju kao "najveći zagovornici" euroatlantskih integracija i "nosioci evropskih vrijednosti".

"U fazi smo konstituisanja organa na nivou Bosne i Hercegovine i tu naravno ima određenih zastoja. Kao što je uobičajeno u BiH, stalno se nešto uslovljava. U ovom trenutku bošnjačka strana i hr... (mmm) pokušava da to uslovi prihvatanjem odluke o putu ka NATO-u, što mi odbijamo, naravno", rekao je Dodik predsjedniku Rusije svjesno izbjegavajući da hrvatske političke predstavnike stavi u koš s bh. funkcionerima koji zagovaraju NATO put.

Dodikovo kratkotrajno obraćanje ruskom predsjedniku navodi na pitanje da li političke stranke u BiH s hrvatskim predznakom, a prije svega Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, na čijem čelu se nalazi Dragan Čović, podržavaju NATO put naše zemlje ili se pak HDZ slaže sa SNSD-om koji zastupa stavove identične stavovima Rusije i Srbije.

Mediji su u proteklom periodu u nekoliko navrata pisali kako nekadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović u velikoj mjeri podilazi stavovima Rusije. Čak su i bivši funkcioneri u susjednoj Republici Hrvatskoj, poput Ive Banca, tvrdili da Čović gura i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u zagrljaj Rusiji.

Delegacija HDZ-a na čelu sa Čovićem nedavno je prisustvovala obilježavanju neustavnog Dana RS-a. Čović se zbog ovoga našao na meti kritika, kako bosanskohercegovačkih tako i hrvatskih medija. Obilježavanju ovog neustavnog praznika od svih predstavnika diplomatsko-konzularnog kora prisustvovali su jedino ambasador Rusije Petar Ivancov i sada već smijenjeni ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Hrvatska je od 2009. godine članica Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO), a predsjednica susjedne zemlje Kolinda Grabar-Kitarović prije samo četiri dana izjavila je da je Hrvatska spremna pomoći BiH da postane članica NATO-a.

Ako je Hrvatska najveći zagovornik NATO integracije BiH, ako već HDZ BiH ima bliske odnose s vladajućim HDZ-om u Hrvatskoj, s pravom se postavlja pitanje zbog čega se Dodik nije požalio Putinu i na "hrvatski faktor".

Trenutak u kojem se Dodik "ugrize za jezik" i odluči da ipak ne prozove hrvatske političke predstavnike pogledajte u videu na 1:35.