Sulejman Tihić
0

'Dodik se povlači iz Prudskog sporazuma'

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da se lider SNSD-a Milorad Dodik polako povlači i odustaje od dogovora na koje je pristao tokom prudskog procesa.

"To najbolje pokazuje njegov odnos prema odluci Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koja se odnosi na ustavne reforme. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je onako kako je napisano u izjavama vezanim za prudski proces", rekao je novinarima Tihić, prije radnog ručka sa ambasadorom SAD u BiH Čarlsom Englishom.

Prema njegovim riječima, Dodik je odustao i od pitanja državne imovine, iako je u decembru prošle godine dogovoreno kako da taj problem bude riješen. Tihić smatra da se Dodik ne može nositi sa kritikom kojoj je izložen u Republici Srpskoj.

On je istakao da će na radnom ručku sa američkim ambasadorom biti riječi o pitanjima koja tretiraju prudski proces.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je prije radnog ručka sa Englishom, da prudski proces nema alternativu i da će se morati nastaviti ako se želi dobro BiH. On je ocijenio da prudski proces nije propao, ali da je očigledno da je došlo do njegovog zastoja.

Čović je naglasio da će na sastanku biti riječi o funkcionisanju vlasti u BiH i prudskom procesu. Lider SNSD-a Milorad Dodik nije došao na današnji radni ručak u Sarajevu sa Englishom, Tihićem i Čovićem.