{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik se odvojeno sastao s Palmerom i poručio mu da je protiv NATO-a

S
SRNA/Klix.ba
5.12.2018. u 19:47
292
225
Dodik se odvojeno sastao s Palmerom i poručio mu da je protiv NATO-a
292
Dodik se odvojeno sastao s Palmerom i poručio mu da je protiv NATO-a
Foto: RTRS
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se odvojeno sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Mathewom Palmerom kojem je kazao da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole kada su u skladu sa zakonom.
Dodik je na odvojenom sastanku sa Palmerom, rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da samo nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za razvojem novih puteva za nove odnose SAD i BiH, ali je istakao i da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD", navodi se u saopštenju.

Na konstataciju Palmera da MAP nije konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga.

On je naveo da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Sastanak je održan uz prisustvo zastava BiH i RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: