|

Dodik se obratio entitetskoj skupštini: Izgradnja Pelješkog mosta je interes RS-a

Dodik se obratio entitetskoj skupštini: Izgradnja Pelješkog mosta je interes RS-a
166
I.Č.
18.7.2019. u 12:52
172
komentara
166

dijeljenja
Dodik se obratio entitetskoj skupštini: Izgradnja Pelješkog mosta je interes RS-a Foto: Twitter
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS uputio zahtjev, pozvavši se na zaštitu entitetskog interesa, da se spriječi pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, nakon što je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH.
Pozvao je poslanike entitetskog parlamenta da dvotrećinskom većinom potvrde njegovu izjavu te tako osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

"Nijedna odluka donesena preglasavanjem se ne može smatrati usvojenom sve dok se ne završi procedura propisana ustavom. Budući da se kao član Predsjedništva nisam mogao složiti sa zaključkom koji su usvojila druga dva člana Predsjedništva, pokrećem zaštitu entitetskog interesa", kazao je Dodik.

Naveo je da bi zaključak o pokretanju spora u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, za koji su glasali Šefik Džaferović i Željko Komšić, bio štetan po vitalni interes Republike Srpske."Sagledavši sve potencijalne posljedice ovakve odluke, uradit ću sve da zaštitim interes našeg entiteta. Usvajanje takvog stava bilo bi štetno po čitavu BiH, pa i RS, i zato ga prepuštam Narodnoj skupštini RS", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji.

"Nemiješanje u unutrašnje stvari podrazumijeva ovakav pristup kakav ja zastupam. Prava BiH treba poštovati, ali pritom poštovati interese zemalja i ne praviti tenzije", istakao je Dodik, dodavši da nije naivan da misli da je RH riješila sve razmirice.

Poručio je da je problem Trgovska gora i da je on pokrenuo to pitanje.

"Srpski narod je stradao u Jasenovcu. RS mijenja kontekst političkih odnosa u regionu. Mora da vodi računa o svom pozicioniranju u regionu. RS treba da bude faktor građenja dobrih odnosa. RS nema potrebu da se konfrontira ni sa jednom članicom EU", istakao je on.

Podsjetio je da je Nebojša Radmanović preglasan četiri puta i da je u sva četiri slučaja NSRS potvrdila stav člana Predsjedništva.

"Potvrđujemo volju Dejtonskog sporazuma. BiH je nastala na osnovu Dejtonskog sporazuma koji podrazumijeva dogovor entiteta i konstitutivnih naroda", kazao je Milorad Dodik.

Također, Dodik je poručio: "Ovo smatrajte najavom da ću, uvijek kada budem preglasan, to pitanje zaštite interesa uporno i iznova isticati".
Prijavi grešku


Komentari (172)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...