Intervju za Nacional
65

Dodik se ne libi donijeti odluku: "RS ima podršku 10-15 zemalja da se otcijepi"

N. V.
Predsjednik RS Milorad Dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je objavio svoj intervju koji je dao za hrvatski Nacional, a u kojem govori da će donijeti odluku o "odbrani RS-a ukoliko bude dirnuto u njenu imovinu". Kazao je da nije za otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, ali da ima podršku 10-15 zemalja.

U razgovoru sa hrvatski nedjeljnik, koji je objavio na svojoj web stranici, Dodik je istaknuo da otcjepljenje RS-a nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da to podrže te da među njima ima i zemalja članica EU.

“Nama ne treba više”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je među tim zemljama i Rusija, Dodik je rekao da je Ruska Federacija sada zauzeta nekim svojim problemima i pitanjima, ali da će je pitati.

"Rusija poštuje teritorijalni integritet BiH i to je zvanična politika s kojom se mi sauočavamo. A kako će se Rusija ponašati u trenutku novog činjeničnog stanja, to tek treba da vidimo", rekao je Dodik.

Još jednom je kazao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o imovini, odnosno da će institucije RS-a donijeti konkretne odluke.

“Istog trenutka ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i proglasiti nezavisnost Republike Srpske. Šta drugo da radimo? Samo potvrđujem opredjeljenje političkog i državnog rukovodstva i naroda Republike Srpske da ako se dirne u imovinu, onda je Republika besmislena, nema njenog postojanja. Mi je moramo braniti i donijet ćemo takvu odluku”, rekao je Dodik.

On je naveo da se teritorija RS prostire na 49 posto BiH, što piše u ženevskim papirima kao osnova za Dejtonski sporazum, te da je na tom području suverena vlast entiteta.

Pored uobičajenih stavova da Schmidt nije visoki predstavnik i da ne može donositi odluke te stava o tome da nije kriv za ono što mu se sudi na Sudu BiH, ponovio je i mišljenje da BiH nije održiva.

"BiH je neuspješna i ne može dugo preživjeti jer je i dalje pod dominacijom američke Demokratske partije i njenog establišmenta", kazao je.

Govoreći o potencijalnom sukobu kazao je da nikakav pokušaj nasilja na ovim prostorima apsolutno nikome ne treba.

“Što se tiče odnosa, neke su stvari završene, hrvatski narod formirao je svoju državu, srpski narod jednako tako, a što se tiče RS u BiH, BiH je ispregovarana država i kao takva, naravno, živi sudbinu ispregovarane, a ne željene države”, rekao je Dodik za hrvatski nedjeljnik “Nacional”.

On je naveo da je očigledno da "svi u BiH nisu željeli BiH, da je ona nametnuta snagom volje nekadašnje velike sile i da svih proteklih 30 godina nije dala za pravo tom konceptu". U skladu s tim smatra kako je umjesto BiH trebalo napraviti tri države.

“Trebalo je ići na drugi koncept, koji je bio prisutan u vrhu Sjedinjenih Američkih Država kroz ono što je nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sandi Berger predlagao, a to je da se u BiH formiraju tri nezavisne države koje će imati dominantno srpsku, hrvatsku i bošnjačko-muslimansku komponentu koje bi lakše bile razvijene i apsorbovane u međunarodni okvir”, rekao je Dodik.

Razlog za to je što, kako kaže, postojećim rješenjem niko nije zadovoljan.

“Ne samo Srbi, jednako su nezadovoljni i muslimani-Bošnjaci koji smatraju da Bosna treba biti njihova, odnosno centralizovana u najznačajnijem dijelu i zato posežu za pričom da uskrate prava Hrvatima i Srbima”, rekao je Dodik.

On je lobirao i za Hrvate tvrdeži da im se žele uskratiti prava u Predsjedništvu BiH.

“Zato i kažem da je BiH zemlja eksperimenta u kojem se još iživljavaju razne američke i druge kancelarije koje pokušavaju okriviti svakoga ko nije na njihovoj poziciji lažnog multikulturalizma, što je zapravo zalaganje za dominaciju muslimanske većine u BiH”, kategoričan je Dodik.

S tim u vezi, navodi on, Republika Srpska se bori, ali da to ne znači da treba posegnuti za bilo kakvim oblicima nasilja.

"To je samo ta Bosna. Svaka druga, i ova koja danas živi, za nas nije prihvatljiva i mora nestati u političkom smislu", rekao je Dodik.

On je ponovio da plana o otcjepljenju Republike Srpske nema, ali da je to opcija koju ne treba isključiti.

“Dakle, ni Srbi, ni Hrvati, ni muslimani-Bošnjaci, ni međunarodna zajednica nije zadovoljna BiH. Zato treba dati neko rješenje, a mi predlažemo da se vratimo izvornom Dejtonu, ali ta se opcija ne razmatra”, zaključio je Dodik.