Bez pristanka RS-a
77

Dodik se boji policije iz FBiH: Ne mogu izaći na granicu, to nije predviđeno Dejtonom

Srna/ Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP-ova, jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

"U Dejtonskom sporazumu jasno piše da ni policija jednog entiteta, ni kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti RS nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju RS", naglasio je Dodik.

On je rekao da članovi Vijeća ministara u tehničkom mandatu mogu donositi bilo kakve akte, ali da RS neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

"To neka im je jasno zauvijek", rekao je on za Glas Srpske.

Dodik je istakao da je najava Vijeća ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo sigurnosti sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo sigurnosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Vijeće ministara postane vlada.

"Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP RS. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti Republike Srpske koja za takvu zamisao sigurno neće dati saglasnost", naveo je Dodik.