BiH
0

Dodik sazvao sastanak lidera za 30. oktobar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uputio je poziv svim parlamentarnim strankama koje imaju poslanike u državnom parlamentu za sastanak koji bi se trebao održati 30. oktobra u Banjoj Luci.

Dodik je u pozivu naveo da je, bez obzira na razlike koje političke partije u BiH imaju o mnogim pitanjima, jedini način da se one prevaziđu, razgovor i dogovor.

Dnevni red sastanka broji osam tačaka, a Dodik je predvidio da se razgovara o Izvještaju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o radu tog tijela, zatim o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u organima BiH, te o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima.

Za sastanka s liderima parlamentranih stranaka Dodik je kandidirao i temu u vezi s modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene u BiH, odnosno povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, način izbora i povećanje broja delegata u Domu naroda, usaglašavanje odredbe Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, prijenos nadležnosti sa Predsjedništva BiH na Vijeću ministara BiH, odnosno budžet i međunarodne finansijske transakcije.

Bit će riječi i rješavanju pitanja državne imovine i aktivnostima na daljem putu BiH ka NATO-u, te bužetskim planiranjima za naradenu godinu, rečeno je u SNSD-u.

Lider SNSD-a je predvidio da se razgovara i o Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te o pripremi za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Vijeća bezbjednosti UN-a.