BiH
8

Dodik: Sastanak s Grabar-Kitarović prilika za razgovor o srpsko-hrvatskim odnosima

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sastanak u Banjoj Luci s predsjednicom Republike Hrvatske bio i mogućnost da se razgovara i o međusobnim srpsko-hrvatskim odnosima, jer se, kako je rekao, zna da su ova dva naroda kroz istoriju "najvažnija u političkom smislu na ovim prostorima“. -Očigledno je da je stvaranje Hrvatske, s jedne strane, Republike Srpske i obnova Srbije kao države u teritorijalnom smislu riješilo problem odnosa Srba i Hrvata, te da su ostali neki problemi koji su vezani za prošlost, za tumačenje činjenica oko te prošlosti - rekao je Dodik za RTRS.

Naveo je da je neophodno raditi na pitanjima budućnosti.

"Potrebno je riješiti stvari koje se mogu riješiti, kao što su naprimjer pitanja razgraničenja granica, problem koji RS ima u Kostajnici, te pitanje koje Hrvatska i BiH imaju kod Neuma", rekao je Dodik.

Dodik kaže da postoji i problem granice između Srbije i Hrvatske, te da bi se trebalo aktivirati na tim pitanjima i svakako obezbijediti da saradnja dvije države krene što je moguće bolje i na privrednom i na političkom planu.

Smatra, između ostalog, i da Hrvatska kao članica EU na evropskim forumima sigurno može na najbolji i najadekvatniji način da predstavi situaciju u BiH.