BiH
0

Dodik: Sastanak između mene i Silajdžića u Vašingtonu nepotreban

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je danas da će na narednim razgovorima u Vašingtonu jasno ponoviti da ne može doći do promjene imena Republike Srpske i da će iznijeti poznate stavove o pitanju reforme policije i ustavnih promjena koje zastupa RS.

Dodik sutra putuje u Vašington gdje će razgovarati s predstavnicima Stejt departmenta, kongresmenima, te privrednicima, a kako je rekao, još nema tačne informacije da li će i kada biti održani i zajednički sastanci njega i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića s predstavnicima američke administracije.

"Taj sastanak mene i Silajdžića u Vašingtonu nepotreban je i samo će potvrditi razlike i neće dovesti do bilo kakvog približavanja stavova", kazao je Dodik.

Potvrdio je i da je na inicijativu američkog ambasadora u BiH Daglasa Meklhejnija održan zajednički sastanak u Ambasadi SAD-a u BiH na temu reforme ustava i policije, te kako je naveo, na njegovo iznenađenje i na temu imena RS.

"O tim pitanjima nismo postigli ni minimum saglasnosti", kazao je Dodik potvrdivši ranije stavove i o pitanju ustavnih promjena i reforme policije.

Ocijenio je i da je na sceni koncept ukidanja i dokidanja RS-a nesmanjenom žestinom, te da je jedno od tih nastojanja i promjena imena RS-a.

"Silajdžić i Meklhejni su to pitanje stavili na dnevni red i ja sam odbio bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovora i odlazim u Vašington da to kažem", naveo je Dodik na pres-konferenciji i dodao da nema namjeru da u Vašingtonu potpisuje bilo kakve papire niti da se saglasi s nečim što se ne podudara s njegovim stavovima.

Dodik je rekao da očekuje i da će razgovori u Vašingotnu biti pod pritiscima, te da će o tome obavijestiti javnost kada se vrati.

"Mislim da je greška Evrope i Amerike što pokušavaju da naprave BiH s jakim centralnim organima, jer je očigledno da to ne funkcioniše i neće funkcionisati u budućnosti", kazao je entitetski premijer i dodao da BiH može da funkcionira samo uz dogovor.

U tom smislu, on je naveo da bi federalni okvir BiH koji bi bio općeprihvaćen mogao biti dobar osnov za bazični dogovor u BiH.

"Ako ne može federalizacija, a ako se uporno ostaje na centralizaciji, onda ćemo sigurno tražiti konfederalni odnos ili čak uniju u BiH", naveo je Dodik i dodao da politika međunarodne zajednice koja predstavlja jake centralne organe nije se pokazala uspješnom do sada i u budućnosti će praviti probleme.

Dodik je naveo da je apsolutno neprihvatljivo da se u BiH konstantno provodi pritisak za ukidanje RS-a, te da se "vjerovatno čeka rješavanje problema Kosova kako bi se nastavilo sa žestokim pritiskom na institucije RS-a kako bi se dobila neka varijanta koju je neko davno smislio".

"Čuo sam i od nekih predstavnika međunarodne zajednice, koji bi ovdje trebalo da promoviraju Dejtonski sporazum, da je Ričard Holbruk u pravu kada je rekao da je najveći problem Dejtonskog sporazuma ime RS-a. To jasno govori šta oni misle o tome", rekao je entitetski premijer i dodao da se vidi jasan pritisak i nesmanjeno nastojanje da se RS devastira.