BiH
0

Dodik: Saopćenje Transparencyja "propagandni trik"

FENA
Prmijer Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da „Transparency International“ BiH nema problema s njim, već sa svojim osobljem i sa izjavama svjedoka u RS-u koji su za razne medije potvrdili da su davali novac nekim članovima TI-ja BiH.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je današnje saopćenje međunarodne organizacije TI sa sjedištem u Berlinu o tome da je zatvorila svoj ured u Banjoj Luci zbog „neopravdanih i štetnih napada koji su nedavno eskalirali Dodikovom izjavom da je njihovo osoblje umiješano u reketiranje i organizovani kriminal" „propagadni trik da se se stvar svali na Vladu RS-a koja samo pokušava obezbijediti jednu neutralnu sredinu za djelovanje nezavisnih institucija, ako one uopće postoje u BiH“.

Dodik kaže da TIBiH može smatrati ima li ili nema slobodu u RS-u, ali je dodao da „se niko nije smatrao ugroženim u RS-u iako se u Srebrenici danas održava jedan od najrizičnijih skupova“.

Entitetski premijer je prigovorio i prvom zamjeniku visokog predstavnika u BiH Raffiju Gregorianu „što se umiješao u rad pravosuđa, pa pozvao glavnog tužioca BiH sebi u ured kako bi mu očitao bukvicu kako treba da se ponaša“.

On dodaje i kako je viljivo da su „izvršni direktori TI-ja BIH, koji su to bili u prošlosti, optuživani kao glavni ljudi koji su iznuđivali novac“, te pita da li jedna vlada treba da ostane pasivna na to što se dešavalo.