BiH
0

Dodik: Sačuvat ćemo policiju RS-a po svaku cijenu

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci kako ovaj entitet neće odustati od modela reforme policije koji je usglašen u Narodnoj skupštini RS-a po cijenu "prekida razgovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom o procesu Stabilizacije i pridruživanja“.

"Nema reforme policije bez policije Republike Srpske i ako je to uvjet za prekid pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju neka se prekinu, poručio je Dodik.

Dodao je kako RS ne želi prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da kada je u pitanju reforma policije "RS ne želi da odustane od onog što smatra minimumom svojih interesa“.

"To je policija RS-a kao organizaciona jedinica s jasnim nadležnostima i ovlaštenjima u okviru rekonstruisane policije i ukoliko se to i dalje bude odbijalo mi ćemo odustati od reforme policije", naglasio je Dodik.

Premijer RS-a istakao je da je takav stav "pravno demokratski izabranih političara RS-a čije stavove podržavaju građani koji su ih birali“.

"Nema nikakve potrebe da niko vrši pritisak jer je reforma policije na način na koji smo to predložili temeljno opredjeljenje svih ljudi ovdje", zaključio je Dodik.