{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Sa Silajdžićem ćemo prestati kontaktirati

F
6.6.2007. u 14:35
0
0
Dodik: Sa Silajdžićem ćemo prestati kontaktirati
0
Dodik: Sa Silajdžićem ćemo prestati kontaktirati
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas člana Predsjedništva BiH i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića da "više ne iznosi laži" kako je RS osuđena za genocid presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu, te ako to uradi ponovo protiv njega će biti poduzete određene mjere, prestanak kontakta ili će biti podnijeta tužba.
"Na bazi onoga što on priča mi više nemamo nikakvog razloga da s njim imamo bilo kakav kontakt", kazao je Dodik navodeći da on ne poziva međunarodnu zajednicu da reagira protiv Silajdžića jer smatra da domaći političari imaju dovoljno snage da sami to urade.

On je naveo da je vrijeme da političari iz Sarajeva koji vode hajku protiv RS-a pročitaju presudu Međunarodnig suda pravde u Haagu, jer je "Haris Silajdžić jučer u Velikoj Britaniji dao lažne podatke i rekao da je genocid počinila RS".

Dodik tvrdi da je to "kleveta, laž i ne vodi ničemu i mora da prestane, a Silajdžić ne može tako da se ponaša, jer RS ima svoj ustavni i međunarodni kapacitet i nije osuđena presudom iz Haaga niti je bila predmet tužbe".

Oštro optužujući Silajdžića da govori laži, Dodik je, pokazujući prevedenu presudu Međunarodnog suda prave u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije, kazao da tu stoji da nije utvrđena nikakva odgovornost ni Srbije, a posebno ni RS-a za genocid počinjen kako je okvalifikovano u Srebrenici.

On je citirao dio presude u kojem se kaže da su masakr počinile osobe ili grupe osoba, te da to stoji u tački 417. presude, a da ne stoji da su uradile institucije RS-a, vojska ili policija, "kako to nastoji da predoči Silajdžić".

"Za razliku od onih iz Sarajeva mi imamo prevedenu presudu, pročitali smo je i u završenom dijelu gdje se kvalifikuje krivica, nedeterminiše se nikakva odgovornost RS-a", kazao je Dodik na pres-konferenciji.

Zamjerio je i nekim medijima iz FBiH, konkretno TV Hayat, zbog kako je kazao huškašnog rječnika i optužbi na račun RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: