Aktuelne teme u BiH
66

Dodik s ruskim ambasadorom kritikovao SDA, a sastao se i s turskim diplomatom

D. Be.
Petar Ivancov i Milorad Dodik
Petar Ivancov i Milorad Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je održao odvojene sastanke sa ambasadorima Turske Haldunom Kocom i Rusije Petrom Ivancovom.

U Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu Dodik je sa turskim ambasadorom u BiH razgovarao o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je Dodik rekao da je neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH.

Dodik je naglasio da Ustavni sud BiH, kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba da stavi u istu ravan Republiku Srpsku kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt. Član Predsjedništva BiH iz entiteta RS se zahvalio Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za odlučnosti da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da dođu u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Dodik se danas sastao i sa ruskim ambasadorom u BiH kojem je ponovio stavove koje je kazao i njegovom kolegi iz Turske.

Haldun Koc i Milorad Dodik
Haldun Koc i Milorad Dodik

On je kazao da će srpski predstavnici u BiH ostati dosljedni stavu da ne učestvuju u donošenju odluka sve dok se ne povuče odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je naglasio da se protivi i da pripadnici Oružanih snaga BiH budu raspoređeni prema granici sa Srbijom u slučaju pokušaja prelaska većeg broja migranata, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Ivancov i Dodik su se saglasili da je komentar i saopštenje SDA, povodom oglašavanja Ministarstva inostranih poslova Rusije o stanju BiH, neistinito, tendeciozno, nekorektno i ne doprinosi dobrim odnosima dvije zemlje.