Zadovoljni sporazumom
377

Dodik s partnerima iz RS: Ništa od ANP-a, NATO integracije će se koordinisati sa Srbijom

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg sastanka sa stranačkim partnerima u Republici Srpskoj da su stvoreni svi uslovi za formiranje Vijeća ministara BiH. Sa sastanka je poručeno da nema ništa od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da će se NATO integracije u BiH koordinisati sa Srbijom.

Dodik je pohvalio svoje partnere iz SDA i HDZ-a, poručivši da su ispoštovali izbornu volju i shvatili da je to iznad svega.

"Bilo je vještački namještene konstrukcije političkog Sarajeva u vezi sa stvaranjem širokog bloka protiv SNSD-a i HDZ-a. Uz žal zato što to nije završeno prije, a moglo je, sada kažem da su stvoreni svi uslovi kako bi se formiralo Vijeće ministara", kazao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić je istakao da je stav jasan o svakom pitanju, ali da je vlast trebalo prije formirati.

"DNS pruža podršku hitnom formiranju vlasti na nivou BiH. Imamo puno ranije zauzet stav da euroatlantske integracije trebamo koordinisati sa Srbijom. Nadam se da će to biti koordinisano sa Srbijom", kazao je Pavić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je da je iz sporazuma vidljivo ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a.

"To je bitno za ovaj sporazum. Pojedini su se javili da je ovo izdaja. U ovom dokumentu nigdje ne stoji da je usvojen ANP. Stoji da se ide u evropske integracije, ali ne NATO", kazao je Đokić.

Dragan Čavić je istakao da je sporazum napravljen u okvirima rezolucije iz 2017. godine, napominjući da niko ne može osporiti ništa.

"Član tri ima tri ključna parametra koji određuju poziciju Republike Srpske. Integrativni procesi će se voditi u skladu s rezolucijom. Treba uočiti da unapređenje odnosa s NATO-om ne prejudicira rješenje u vezi sa konačnim članstvom. Rezolucija je precizna u tom smislu. Neutralnost je mogući ishod. Sve se završava referendumom", kazao je Čavić.

Napominje da se sve u vezi s NATO-om uključuje u Predsjedništvo.

"Sva pitanja odbrane se donose punim konsenzusom Predsjedništva i nema mogućnosti preglasavanja. Nemoguće je preglasavanje. Vanjska politika daje mogućnost da član Predsjedništva potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa", istakao je Čavić.