BiH
4

Dodik: RS podržava borbu Izraela za nezavisnost

FENA
Milorad Dodik i Zev Elkin (Foto: Srna)
Milorad Dodik i Zev Elkin (Foto: Srna)
Republika Srpska je ponosna na saradnju i prijateljstvo s Državom Izrael i jevrejskim narodom i podržavamo trajnu i dugoročnu bobu Izraela za svoju nezavisnost, utvrdio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

On je, u izjavi novinarima u Laktašima, nakon razgovora s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Izraela, koju je predvodio vršilac dužnosti ministra Zev Elkin, najavio da će se u narednih nekoliko sedmica u Banjoj Luci otvoriti i Jevrejski kulturni centar.

"To će biti novi dokaz našeg prijateljstva i saradnje, uvjereni da smo naše prijateljstvo i saradnju postavili na jedan dobar i čvrst kolosjek i trajno kretanje, koje će doprinijeti novom razumijevanju i jačanju tog prijateljstva", kazao je Dodik.

Dodik te predsjednici Skupštine RS-a i Vlade, Igor Radojičić i Željka Cvijanović, s delegacijom iz Izraela su razgovorali o više projekata u kojima bi se mogla razvijati saradnja, kao što je oblast poljoprivrede, vodoprivrede, industrije, kao i obrazovanja i kulture.

"Ponosni smo na činjenicu da izraelske institucije, koje se bave holokaustom, prenose svoja iskustva našim ljudima koji se bave tim pitanjem i želimo da to nastavimo", kazao je Dodik na pres-konferenciji i zahvalio predstavnicima Izraela na prisustvu obilježavanju proboja jasenovačkih logoraša u Donjoj Gradini.

"Država Izrael doživljava RS kao iskrenog prijatelja, u nekim oblastima već sarađujemo i želimo da tu saradnju proširimo", rekao je i v.d. ministra vanjskih poslova Izraela.

Elkin je dodao da im je bila čast da učestvuju današnjem pomenu u Donjoj Gradini.

"Bez pominjanja i sjećanja na prošlost ne možemo da gradimo sadašnjost, a kamoli budućnost", naveo je v.d. ministra vanjskih poslova Izarela i dodao da cijene napore koje RS čini “zarad kolektivnog sjećanja i izučavanja onoga što se desilo u tom teškom period ljudske istorije na tom prostoru”.

" Učinit ćemo sve što zavisi od nas i više od toga, kako bi u tome asistirali RS. Naša zajednička i sapatnička istorija prolijevanja krvi, nije samo osnov za građenje kolektivnog sjećanja na ono što se desilo u prošlosti, već i neka vrsta perspektive građenja zajedničke budućnosti", dodao je Elkin.

Kazao je da RS i Izrael imaju iste stavove po mnogim pitanjima te vjeruje u nastavak dobre saradnje i u narednom periodu.