BiH
0

Dodik: RS mora da jasno osudi svaki zločin, a najviše onaj počinjen u njeno ime

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Republika Srpska mora jasno da osudi svaki zločin, a najviše onaj počinjen u njeno ime, jer ona to nije ni tražila, izjavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik. - Ne želimo da štitimo nikoga ko je počinio zločin, ali, u našem narodu jača osjećaj o selektivnoj pravdi, po kojoj je nama nametnuta uloga krivca, a sve više to jača u svijesti svakog pojedinca, rekao je Dodik u obraćanju na akademiji u povodu Dana RS-a.

Dodik je ponovio sve ranije stavove o "pravnom nasilju visokih predstavnika", zatim da "RS više neće dozvoliti prenos nadležnosti na nivo BiH, a tražit će da joj se vrate one koje su ranije neustavno prenesene na državni nivo".

Kazao je da RS poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH uspostavljen slovom, a ne duhom Dejtonskog sporazuma.

"Ali, isto tako zahtijevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i RS koja je svoj suverenitet unijela u BiH", rekao je Dodik.

Govorio je i o saradnji sa zemljama u okruženju, te ponovio da evropske integracije "ostaju jedan od strateških pravaca, ali se ne mogu koristi za modeliranja i promjenu političkog sistema u BiH, jer RS zna koja je njena uloga u tom procesu".

Naveo je i da su ekonomski i socijalni izazovi danas izraženiji nego prethodnih godina.

"Naš prioritetni cilj jest održavanje postojećeg nivoa ekonomskih aktivnosti i ako bude moguće njihov blagi rast. Očekujemo da pokretanje nekoliko kapitalnih investicionih projekata u oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture, energetike, gasifikacije, kao i promjene i napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, omoguće rast i nova radna mjesta", dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na kritike o "oštroj retorci", ali i dodao da se zvaničnici neće odreći prava da koriste mogućnost da se odbrani RS.

"Možemo na 21. godišnjicu reći da smo RS vratili dostojanstvo i ona je stabilna, jača nego što je bila ranije, ona je jedina samoodrživa zajednica na prostoru BiH, rekao je entitetski predsjednik i ustvrdio da nisu prestali napadi na RS, te da je "matrica o, navodnom genocidnom karakteru RS-a, iako neistinita i neodrživa, dobila je zadatak o kriminalu i korupciji", te dodao da te negativne pojave u RS-u nisu ništa gore nego u drugim zajednicama.

Akademiji u povodu Dana RS-a su prisustvovali zvaničnici RS-a i njeni predstavnici u bh. organima, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, a bio je prisutan i predsjednik HDZBiH Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i drugi.

U kulturnom programu prikazan je "skeč" o tome kako mladi iz RS-a objašnjavaju djevojci iz Brisela "šta je RS i kako se proslavlja slava i Dan RS-a".