BiH
0

Dodik: Riječ refendum u RS-u nećemo olako potezati

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjoj Luci na posebnoj sjednici Narodne skupštine da se referendum u RS-u samo jednom može pokrenuti i provesti, te da se neće olako potezati ta riječ.

"Hoćemo da se u Parlamentu BiH potvrdi da li je za Bošnjake i Hrvate, RS upitna ili ne i od te odluke zavisi dalji razvoj događaja i u RS-u i BiH", kazao je Dodik.

"Nismo mi ti koji će donijeti odluku o samostalnosti RS-a u ovoj situaciji kada to svi od nas očekuju, ali ukoliko ne dobijemo potvrdu da smo poželjni u BiH kao ravnopravan partner niko nam ne može zabraniti da razmišljamo o našoj daljoj sudbini", naveo je Dodik u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta koji večeras treba da usvoje stav povodom odluke o nezavnosti Kosova.

Dodik je ukazao da je priznanje secesije Kosova urušilo povjerenje u evropske standarde.

"Mi smo već umorni o ispunjavanja njihovih uvjeta i standarda za koje su do jučer govorili da se ne mogu mijenjati, a onda priznaju secesiju Kosova i narušavaju međunarodno priznate granice jedne suverene zemlje", kazao je entitetski premijer.

Naglasio je da je svima u RS-u "već dosta duplih standarda i eksperimentisanja nad ovim ljudima".

Dodik je rekao da je za narod i političke aktere u RS-u ova situacija neodrživa i da RS nije ništa uradila što bi dalo za pravo međunarodnim faktorima da se okome na nju.

Pozvao je "Bošnjake i Hrvate na međusobno povjerenje i izgradnju stabilnosti u BiH, napominjući da samo oni mogu izgraditi BiH po mjeri njenih naroda i građana, a da to stranci nikada neće uraditi umjesto nas".

Govoreći o aktulenim političkim prilikama u RS-u, Dodik je rekao da je "RS u stanju demokratske pobune protiv poteza međunarodne zajednice, ali da će sve njene institucije, a prvenstveno Vlada, učini sve te garantirati i mir i stabilnost za sve njene građane".

On je u više navrata, tokom svog dvadesetominutnog izlaganja, pozvao političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata, i te narode, "da iskreno prihvate poziv na zajedničku saradnju i povjerenje i da prestanu iščekivati i nadati se da će međunarodni predstavnici u BiH učiniti bilo šta u njihovom interesu što po pravilu treba da bude protiv RS-a".

On je još jednom naglasio da su "svi problemi u BiH među njenim političkim vođama, koje strani predstavnici samo komplikuju", navodeći primjer "stranaca koji su mu tvrdili da se međunarodne granice ne mogu mijenjati, a jučer i danas kažu mu da je ovo što se dešava na Kosovu u redu".

"Ako priznamo secesiju Kosova stiču se uvjeti i da mi učinimo isto, ali mi podržavamo međunarodne pravne norme. Uradićemo sve da unaprijedimo BiH, ali ako nam se i dalje svakodnevno bude davalo do znanja iz Sarajeva da smo u njoj nepoželjni ili da nam je namjenjena neka druga uloga zadržavamo pravo da odlučimo o našem daljem putu", poručio je Dodik.

U Skupštini je u toku poslanička rasprava o zauzimanju stava povodom odluke o nezavisnosti Kosova.