BiH
0

Dodik: Razumijem zahtjev SPONA-e, ali u eventualne akcije treba oprezno ući

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će se u slučaju nezavisnosti Kosova u RS-u očuvati mir i sigurnost jer je sve drugo nekorisno, ali i da razumije zahtjeve nevladinih organizacija koje traže određeno reagiranje.

On je, komentirajući zahtjev Srpskog pokreta nevladinih organizacija u RS-u (SPONA) da parlament proglasi nezavisnost RS-a ukoliko je dobije Kosovo, kazao da razumije zahtjev SPONA-e, ali da institucije moraju veoma oprezno da ulaze u procjenu akcija i tajminga za svaku moguću vrstu akcija.

Ponovio je da RS neće priznati Kosovo u onom kapacitetu koliko to može učiniti, odnosno neće dati svoju saglasnost ukoliko se pitanje priznavanja Kosova pokrene u zajedničkim organima BiH. Očekuje i da članice UN-a ne priznaju nezavisnost Kosova na bazi unilateralnog proglašenja nezavisnosti.

Entitetski premijer smatra i da će posljedice te eventualne odluke sigurno pasti na teret onih koji su podržali odluku o unilateralnoj kosovskoj nezavisnoti.

"To će biti ogroman presedan da se neko može izdvojiti iz zemlje članice UN-a kao što je Srbija, koja se tome protivi i to će sigurno donijeti novu praksu u svijetu“, dodao je Dodik.