|

Dodik razriješio Čavića senatorske dužnosti

Dodik razriješio Čavića senatorske dužnosti
0
F
FENA
22.1.2011. u 19:46
29
komentara
0

dijeljenja
Dodik razriješio Čavića senatorske dužnosti
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik donio je odluku kojom je Dragana Čavića bivšeg predsjednika RS-a razriješio dužnosti senatora RS-a.
Odluka je donijeta 4.januara, a ni u "Službenom glasniku“ gdje je objavljena, nema nikakvog obrazloženja zašto je Dodik oduzeo Čaviću senatorske dužnosti.

Banjalučka Alternativna televizija javila je večeras da o toj, prvoj odluci koju je Dodik donio nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, nije obaviješten ni sada već smijenjeni Čavić.

Dodik se u odluci o izbacivanju Čavića iz Senata poziva na član 5, prošle godine izmijenjenog Zakona o o Senatu, koji precizira da senatoru prestaje mandat prije isteka vremena na koje je imenovan, kada to sam zatraži, ukoliko ne izvršava prava i obaveze, ili iz drugih razloga utvrđenih Ustavom i zakonom.

"Ništa nisma dobio, ni odluku ni tekst, niti me nazvo šef kabineta ili sekretar, ništa. Eto, kakvi su to ljudi, nisu imali hrabrosti da mi pošalju papir“, rekao je Čavić.

On je konstatirao da je „prvi konkretan Dodikov potez kao predsjednika bio da sebi poveća budžet, a drugi da smjeni bivšeg predsjednika, koji je kritikovao povećanje sredstava u budžetu za službu predsjednika“.

Prema, prošle godine izmijenjenom Zakonu o Senatu, bivši predsjednici RS-a po prestanku obavljanja te funkcije i dalje ostaju članovi tog savjetodavnog tijela.

Dragan Čavić je bio predsjednik RS-a od 2002. do 2006. godine.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...