|

Dodik razgovarao sa haškim osuđenikom Momčilom Krajišnikom

Dodik razgovarao sa haškim osuđenikom Momčilom Krajišnikom
12
F
FENA
22.11.2014. u 15:13
50
komentara
12

dijeljenja
Dodik razgovarao sa haškim osuđenikom Momčilom Krajišnikom Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Palati RS-a u Banjoj Luci primio haškog osuđenika Momčila Krajišnika.
Krajišnik je 30. augusta prošle godine, nakon odslužene dvije trećine od 20 godina kazne zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, pušten iz londonskog zatvora i vratio se u RS.

Nakon današnjeg sastanka s Dodikom, predstavljajući se kao predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", Momčilo Krajišnik je na pres-konferenciji rekao da je i ranije tražio sastanak s predsjednikom RS-a da bi ta organizacija dobila status od javnog interesa i time dobijala određeni novac iz budžeta RS-a.

"Nadam se da će neka sredstva biti predviđena u budžetu za ovu asocijaciju, jer bez toga se ne može raditi", ustvrdio je Krajišnik.

Momčilo Krajišnik je u Haškom tribunlu prvostepeno osuđen za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH na 27 godina zatvora, ali mu je Žalbeno vijeće Haškog tribunala 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Tada je Žalbeno vijeće ukinulo osuđujuću presudu Momčilu Krajišniku za zločine ubistva, istrebljenja i djelimično progona, a potvrdilo osudu za deportacije, prisilno premještanje i progone zasnovane na deportaciji i prisilnom premještanju Bošnjaka i Hrvata.

Nakon sastanka on i Dodik rekli su i da je neophodno da RS očuva institucionalnu stabilnost.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...