Konferencija
164

Dodik: Ratko Mladić je heroj za sve Srbe i to ništa ne može promijeniti

Piše: Er. M.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo doživotnu kaznu zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Dodik je kazao da je sud donio odluku u uslovima nejednakog tretiranja te da presuda Mladiću nije nikakvo iznenađenje. On je istakao da je Mladić heroj i patriota za Srbe te da će današnja presuda samo osnažiti taj osjećaj.

Predsjednik RS-a ocijenio je presudu Mladiću sramnim šamarom srpskim žrtvama, dodajući kako Mladiću ne može suditi bilo kakav sud, već historija. Kako kaže, ne zna da bilo ko u RS-u vjeruje da je Mladić kriv za ratne zločine.

Dodik je dodao da je Mladić dijelio patnje svog naroda i da je ušao u srpske pjesme. On je rekao da niko nije bio naivan i smatrao da se Mladić vodi na suđenje, jer je on prilikom hapšenja bio već i osuđen.

On je istako da Tužilaštvo u Hagu nije nikada optužilo nekoga ko nije Srbin. Dodik je rekao da su osuđene brojne osobe za udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima i Hrvatima.

Podvukao je da je odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama neopravdan i da je Srbima izrečeno mnogo više kazni nego Bošnjacima i Hrvatima. Izrazio je žaljenje za bilo koju žrtvu na bilo kojoj strani. Kako kaže, volio bi da i sa drugih strana bude isto žaljenje, ali da entitet Federacija BiH likuje na oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Dodik je kazao da se historija neće izučavati po presudama Haškog tribunala koji je otežao razvoj pomirenja u BiH. Poručio je da se iz udžbenika za srpske škole treba izbaciti sve što ima veze s Haškim tribunalom.

Istakao je da je cilj ovakvih presuda da se amnestira ideologija prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića o stvaranju "mudžahedinske države". Ponovio je kako je BiH nemoguća zemlja i da se dodatno pokušava satanizirati Republika Srpska.

On je analizirao da se treba "okupiti" oko RS-a i Srbije, jer je evidentno kako se manji bh. entitet ne može osloniti na međunarodnu zajednicu. Dodik smatra da će historija jednog dana potvrditi kako je to Haški tribunal sudio Srbima.

Tokom konferencije za medije Milorad Dodik nosio je broš s istim simbolom kao i Ratko Mladić na današnjem izricanju presude.