{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Rat izbio zbog priznavanja BiH; Tihić: Agresija je izazvala rat

F
25.7.2012. u 19:25
14
126
Dodik: Rat izbio zbog priznavanja BiH; Tihić: Agresija je izazvala rat
14
Dodik: Rat izbio zbog priznavanja BiH; Tihić: Agresija je izazvala rat
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik kazao je danas novinarima u Sarajevu, uoči susreta sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, da su današnji problemi u BiH institucionalnog i ustavnog karaktera, koji su rezultat ranog priznjanja BiH od strane Ujedinjenih nacija. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako agresija uzrok rata u BiH.
Dodik je istaknuo da će sa generalnim sekretarom UN-a kroz razgovor pokušati objasniti kakva je situacija u BiH i kako je moguće stabilizirati ukupne prilike u BiH.

"Očigledno je da je BiH u premanentnoj krizi. Njene institucije ne funkcioniraju bez obzira na privid koji se pokušava napraviti, a prisutni su i sistemski i suštinski problemi koje je potrebno rješavati dijalogom", kazao je Dodik.

Pojasnio je da je uloga UN-a za stabilizaciju prilika u svijetu veoma važna ali da je BiH kao članica Vijeća sigurnosti imala određenu ulogu u UN-u i dala je svoj doprinos koji nije bio adekvatan očekivanjima.

Na kraju je potcrtao da će Ban Ki-moonu kazati da su upravo problemi koji su nastali konstituiranjem BiH i dalje prisutni, te da je vjerovatno rano priznanje BiH od strane UN-a bio razlog krvavog rata.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima u Sarajevu uoči susreta sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom da će na tom sastanku istaknuti opredijeljenost BiH za poštivanje svih dokumenata UN-a.

Tihić je kao prioritete BiH istaknuo njen put ka EU i NATO-u, poštivanje ljudskih prava, opredijeljenost za suživot i toleranciju, izgradnju multietničkog društva te regionalnu saradnju.

Na pitanje novinara šta misli o stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je uzrok krvavog rata rano priznjanje BiH od strane UN-a, Tihić je kazao da se ne slaže sa takvom konstatacijom, naglašavajući da je poznato da je agresija bila uzrok rata u BiH.

"Agresija je izvršena s ciljem da se BiH pripoji ili ukomponuje u neke projekte kao što je Velika Srbija", kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: