BiH
0

Dodik radnicima Željeznica RS obećao isplatu dugovanja, nastavljaju štrajk glađu

SRNA
Foto: FENA
Foto: FENA
Radnici "Željeznica Republike Srpske" spremni su da prekinu štrajk glađu i blokadu pruge pod uslovom da im danas bude isplaćena februarska plata, izjavio je Srni jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

"Jedan od štrajkača glađu Čedomir Knežević bio je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji nam je obećao isplatu dugovanja. Čekamo da se to realizuje i nakon toga smo spremni da prekinemo štrajk glađu i blokadu pruge", rekao je Marin.

On naveo da štrajkači traže garancije za redovne isplate plata i toplog obroka u narednom periodu, da sa Upravom "Željeznica Republike Srpske" bude održan hitan sastanak u vezi isplate zaostalih dugovanja i da ne budu pokrenuti disciplinski postupci protiv štrajkača i učesnika protesta.

Radnici "Željeznica Republike Srpske", njih 300, nastavili su danas blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka kao znak solidarnosti sa 12 kolega koji su stupili u štrajk glađu, tražeći da budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Oni su krajem prošle sedmice organizovali protestnu šetnju u Banjaluci, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Nakon ove protestne šetnje, određeni broj radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu u Željezničkoj stanici Banjaluka.