Država vs. entitet
47

Dodik prozvao Ivanića da je glasao za NATO, a zaboravio šta je potpisao Radmanović

SRNA/Klix.ba
Mladen Ivanić i Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić i Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik izjavio je večeras da je njegov prethodnik Mladen Ivanić glasao da je strateški cilj BiH put u NATO, te da nijednom nije potegao zaštitu vitalnog interesa Srba u BiH. Ipak, Dodik je očito zaboravio šta je potpisao 2009. Nebojša Radmanović kada je riječ o NATO-u i to kao predsjedavajući Predsjedništva.

Nebojša Radmanović je 2009. godine čelnicima NATO-a predao zahtjev BiH s ciljem da naša zemlja postane punopravna članica NATO saveza, što je u skladu sa strategijom vanjske politike države.

Dodik je rekao da ne mora da poštuje to što je Ivanić uradio u vremenu kada je Narodna skupština Republike Srpske osam mjeseci ranije potvrdila vojnu neutralnost RS-a.

"Ivanić nije poštovao odluku parlamenta, ali ja je poštujem. Kada god budem imao dilemu šta da uradim, tražiću njen stav. Dakle, Srpska je mjesto konačnih odluka, a ne BiH, iako neko pokušava da je nametne u tom smislu. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to mora da se poštuje", naglasio je Dodik.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je naveo da se u prošlosti glasalo u vezi sa NATO-om, ali da tada nije bilo pomenute odluke o vojnoj neutralnosti.

"Ne kažem da u prošlosti nije bilo raznih odluka, ali kada je Narodna skupština usvojila odluku o vojnoj neutralnosti, to je nešto sasvim drugo... Ne pada mi na pamet da se ponašam mimo odluka parlamenta RS-a i to je poenta", rekao je Dodik i dodao će poštovati stavove institucija RS-a dok god bude imao izbornu podršku stanovnika tog entiteta.

Dodik s druge strane zaboravlja da odluka entiteta ne može obavezivati državu naročito kada je u pitanju vanjska ili sigurnosna politika.

Kada je riječ o izgradnji puta Beograd - Sarajevo, čija je izgradnja interes Republike Srpske, Dodik je rekao da je problematično što BiH nivo vlasti nije napravio prijedlog sporazuma sa Turskom u vezi sa izgradnjom puta na svojoj teritoriji.

On je rekao da sada ne postoji Vijeće ministara koji može da efektira sporazum Turske i BiH o izgradnji tog puta, koji uglavnom finansira Turska.

Dodik je naglasio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na tom planu obećao da će finansirati izgradnju mosta na Rači i pomoći u pravljenju puta od tog objekta do petlje u Bijeljini.

"To košta više od 100 miliona eura i ozbiljna je pomoć. Dakle, imamo obećanje Srbije i Turske da se to radi, a nemamo Vijeće ministara i Predsjedništvo koji trebaju da u tom smjeru izgradnje naprave formalni sporazum ...", rekao je Dodik.