BiH
0

Dodik: Provjeriti prenijete nadležnosti sa RS-a na nivo BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će se pred Skupštinom RS-a pokrenuti pitanje provjere prenesenih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, jer "mnoga prenesena ovlaštenja nisu dala efekte".

"S pravom ćemo tražiti da se sva prenesena ovlaštenja otvore na parlamentu RS-a i tamo gdje je dato ovlaštenja da parlament ponovo odluči da li daje i za buduće vrijeme ili ne tu saglasnost", kazao je Dodik na pres-konferenciji i dodao da to neće biti lagan posao i traži dosta razgovora.

Uvjerenje Vlade je, kako je dodao, da je izvorni Dejtonski sporazum najbolji za BiH, dok se unutrašnje političke snage ne dogvoroe kako će izgledati BiH.

Stav RS-a da "nije dobro uporno centralizirati i jačati institucije BiH po svaku cijenu", Dodik je danas prenio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću tokom razgovora u Banjoj Luci.

"Prenošenje ovlaštenja se pokazalo kao neefikasno i u mnogim sektorima imamo situaciju da se formiraju nova tijela, a da nema efekata", tvrdi Dodik uz ocjenu da je jedino dobro partnerstvo izvršnih organa vlasti i da bi BiH bila funkcionalnija kada bi se taj koncept promovirao.

"Ovo što se do sada dešavalo više neće proći", poručio je entitetski premijer.