BiH
0

Dodik protiv nametanja rješenja o Vijeću ministara

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da neće prihvatiti nametanje izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara BiH od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, jer to nije u skladu s njegovim dejtonskim ovlaštenjima.

Navodeći da ukoliko se desi Lajčakova intervencija u vezi s ovim zakonom u kojoj će se smanjiti broj potrebnih glasova iz konstitutivnih za većinu prilikom odlučivanja o odlukama, to neće biti prihvatljivo, kao i da to nije potrebno učiniti jer ni do sada nije bilo problema u funkcioniranju Vijeća ministara BiH.

„To je ustupak političkim opcijama iz Sarajeva i problem funcioniranja BiH predstavlja utjecaj koji se ostvaruje u dnevnim kontaktima u Sarajevu, a na štetu RS-a“, dodao je Dodik.

Naveo je i da je o tome obavljeno više razgovora s važnim ambasadorima u BiH te skrenuli im pažnju i dali neke prijedloge za kompromise o ovom pitanju.

On je predložio da je moguće da se prihvati da se spomenuti zakon izmijeni tako što bi se dodao jedan glas iz entiteta i konstitutivnog naroda ili da ide glas iz konstitutivnog naroda za odluke koje idu u parlament BiH, ali da za odluke koje se donose u Vijeću ministara BiH moraju biti dva glasa iz konstitutivnih naroda.

„Ako se to ne uvaži neće biti prihvaćeno i poduzećemo akcije i mjere koje neće prihvatiti i afirmirati takvo rješenje“, kazao je Dodik.