Slažu li se?
70

Dodik protiv ANP-a, a njegova savjetnica pisala "sklepani dokument pun gluposti" i zagovarala put u NATO

D. Be.
Ana Trišić-Babić (Foto: Nezavisne novine)
Ana Trišić-Babić (Foto: Nezavisne novine)
Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je Godišnji nacionalni program (ANP) "sklepani dokument pun gluposti". No, onda je uskočio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i podsjetio da je godinama na tom dokumentu radila Ana Trišić-Babić koja danas obavlja posao savjetnice za vanjsku politiku upravo - Milorada Dodika.
"Kako sad sklepani dokument, a na čelu tima koji ga je godinama pripremao bila je Ana Trišić-Babić, tvoja sadašnja savjetnica", poručio je Mektić.

I zaista, Ana Trišić-Babić je bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH u mandatu Zlatka Lagumdžije, čiju karijeru su obilježili i poslovi na izradi prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) te zagovaranje što bržeg kretanja BiH ka članstvu u NATO savezu.

Ona danas obavlja posao savjetnice za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prije devet godina Trišić-Babić je generalu Enyeartu zahvalila na pomoći koju NATO štab u Sarajevu pruža BiH, a zatim mu uručila nacrt Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji je sačinio NATO koordinacioni tim Vijeća ministara BiH. Na čelu koordinacionog tima Vijeća ministara BiH bila je upravo ona - Ana Trišić-Babić, današnja Dodikova savjetnica.

Tom prilikom je, kao zamjenica šefa bh. diplomatije, Trišić-Babić istakla da je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH članstvo u NATO-u te je informirala da će NATO koordinacioni tim Vijeća ministra BiH, na čijem je čelu, nastaviti aktivnosti na ispunjavanju istog.

Krajem 2010. godine sadašnja Dodikova savjetnica za vanjsku politiku je predaju nacrta ANP-a ocijenila kao prvi korak svake zemlje koja je otpočela Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

"Izrada ANP-a pokazuje čvrstu opredijeljenost BiH za integraciju u NATO i posvećenost procesu. To je demonstracija volje BiH da preuzme još veće obaveze, potpuno razumijevajući uslov iz Talina. Ali dok se isti ne ispuni, BiH ne želi gubiti vrijeme", kazala je tada Trišić-Babić, referišući se na uslov koji je podrazumijevao rješavanje pitanja vojne imovine.

Inače, Trišić-Babić je bila na čelu NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH koji je uspostavljen u septembru 2007. godine sa ciljem koordinacije svih međuresornih aktivnosti u vezi s realizacijom obaveza države BiH koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i u vezi s prijemom u punopravno članstvo u NATO.

Zanimljivo je i da je prvim sastankom NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH predsjedavao tadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak.

Nakon što su srpski političari u našoj zemlji u jednom trenutku odlučili kočiti na putu ka NATO-u krenule su i međusobne optužbe i prepucavanja o tome ko je veći "protivnik NATO-a".

Tako su iz PDP-a, čiji je član Igor Crnadak i bivši predsjedavajući NATO koordinacionog tima, optuživali Anu Trišić-Babić kako je rekla "da bi BiH nakon ulaska u NATO pripadala klubu najekskluzivnijih zemalja svijeta".

Podsjetili su i na njene izjave "kako je realno da članstvom u NATO savezu BiH pripadne modernom svijetu te da BiH ima izbor da "uhvati korak" s dinamičnim svijetom i tehnološkim napretkom ili da postane crna rupa u Evropi".

Dodikovoj savjetnici se pripisuje i izjava od prije tri godine kada je rekla da je "punopravno članstvo u NATO-u strateški vanjskopolitički cilj BiH".

Istovremeno, nezaboravna je činjenica da je aktuelni potpredsjednik Dodikovog SNSD-a Nebojša Radmanović tokom obavljanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 2009. godine uputio zvanično pismo kojim je nedvosmisleno potvrđena opredijeljenost BiH za članstvo u NATO-u. Devet godina poslije Radmanović ima potpuno drugačije mišljenje.

No, Trišić-Babić nikada nije krila da je NATO zaista prava i istinska budućnost BiH.

"NATO jeste vrlo emotivna i teška priča i oni zaista jesu bombardovali Srbe, bombardovali su Beograd, glavni grad Srbije, 78 dana su bombardovali Srbiju. Uprkos tome, ja i dalje mislim da BiH treba da ima što tješnje moguće odnose s NATO-om te da bismo i mi tako bili mnogo zaštićeniji", kazala je u jednom intervjuu.

Pravo je pitanje kako Ana Trišić-Babić, koja je bila istinski zagovarač ubrzanog kretanja BiH ka NATO savezu, provođenja brojnih reformi te konačnog članstva u NATO-u danas savjetuje lidera SNSD-a koji u svojim izjavama pod svaku cijenu odbacuje bilo kakvo približavanje BiH članskoj karti NATO-a.

Slanje ANP-a više nije samo pitanje stranačkog prepucavanja i etničkog nadmetanja, već problem koji mjesecima koči i formiranje državne vlasti.

Kako smo već pisali, suštinski ANP sadrži većinski program reformi koje NATO očekuje od BiH da se ispune, ali isto tako radi se o reformama koje od naše zemlje traži i Evropska unija, kojoj i Milorad Dodik deklarativno teži.

Radi se o reformama u oblasti regionalne saradnje, ljudskih prava, pravde, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, sigurnosti granica, borbi protiv terorizma. Potom, tu su i reforme iz oblasti nauke, civilnog društva, zaštite životne sredine, ekonomske reforme i još mnogo toga.