BiH
0

Dodik: Prošlo je vrijeme sankcioniranja političara u BiH

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je davno prošlo vrijeme sankcioniranja političara u BiH od strane međunarodnih predstavnika.

"Protiv sam bilo kakvog sankcioniranja i takva prijetnja neće me spriječiti da kažem svoj stav", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci povodom izjave visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka kojom je upozorio da odbacivanje novog prijedloga o reformi policije ne bi moglo proći bez posljedica, ali da ne vjeruje u takvu mogućnost.

Dodik je kazao da je RS rekla šta je njen minimum oko policije, te da je doživaljavaju kao vitalno pitanje RS-a i ljudi koji žive u tom bh.entitetu.

Istaknuo je da podržava Lajčakove napore da se dođe do dogovora o reformi policije, ali je i naveo da u tom dokumentu koji je predložen od visokog predstavnika nije prepoznao približavanje stavovima koje zastupa RS.

"I dalje se pokušava napraviti jedna imaginacija koja treba da realizira zahtjev bošnjačke strane o organiziranju države samo onako kako je oni vide", tvrdi on i dodaje da smo danas dalje od reforme policije nego što smo ikada bili.

Ponovio je da članstvo BiH u međunarodnim strukturama, pa i EU, ne može biti razlogom za promjenu unutrašnjeg uređenja zemlje i da to nije uradila nijedna zemlja, pa neće ni BiH.

Dodik je ponovio da je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown nametnuo svoje uvjete za reformu policije, te da on ne želi da bude u realizaciji takvih njegovih ciljeva.

Poručio je da se reforma policije u BiH može provesti i da predstavnici RS-a nisu protiv jednog zakona o policiji, a jedan su predložili i predstavnici iz RS-a jučer, te da to nije malo od onoga na što RS-a pristaje.

Dodao je i da ne pomažu rokovi i brzina da se ta reforma što prije završi, već razgovori i kompromis.