BiH
0

Dodik: Proglašenje Kosova nezavisnim utjecat će na politiku u RS

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi jednostrano proglašenje Kosova nezavisnom državom sigurno utjecalo na formiranje novog političkog javnog mnijenja u Republici Srpskoj i dodao da to niko neće moći da zaustavi.

"Kako će se ono izraziti, to je pitanje, ali ono mora da se izrazi politički, nikako nasilno", kazao je Dodik gostujući sinoć na TV Enter. On je dodao da bi većina ljudi željela da se to desi, a da Republika Srpska bude viđena u nekom obliku izvan Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanje novinara u kom roku se može očekivati da Republika Srpska postane nezavisna ako Kosovo postane nezavisno, Dodik je rekao da ne može pretpostaviti kad bi se to moglo dogoditi, ali da će biti teško reći ljudima u Republici Srpskoj zašto se slične situacije rješavaju na različit način.

"Bilo kakva nasilna reakcija u Republici Srpskoj može trajno da našteti interesima Republike Srpske imajući u vidu značajno prisustvo međunarodne zajednice", naglasio je Dodik.

Govoreći o izmjenama zakona o Vijeću ministara BiH, koje je predložio visoki predstavnik Miroslav Lajčak, Dodik je kazao da je Lajčak zloupotrijebio položaj visokog predstavnika, prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum i narušio balans koji je pažljivo uspostavljen u Dejtonu vezano za nemogućnost preglasavanja u BiH.

Dodik je istakao da su visoki predstavnici u BiH do sada nametnuli ukupno 840 odluka, mjera, zakona i drugih akata, iako nemaju pravo da donose zakone, ali iza sebe imaju SAD i Evropsku uniju koji kažu "uvijek je on u pravu, a mi smo ti koji ništa ne razumijemo".

Lajčak je, prema riječima Dodika, ušao u taj "balans" na način suprotan onome koji je primijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown.

On je kazao da mjere koje je Lajčak predložio neće biti izglasane na zasjedanju parlamenta BiH 1. decembra i da Lajčak ima priliku da to nametne, ali da niko iz Republike Srpske neće postupati po tome.

Dodik je kazao da jedan dio propagandista, prije svega oko State Departmenta, pokušava da "napravi priču" o utjecaju Rusije na njegove političke stavove.

"Ono što je nama važno u ovom trenutku, mi ne možemo da biramo ni između jednih, ni drugih, ni trećih, mi želimo da imamo prijatelje, da sarađujemo i s Amerikom i s Rusijom", kazao je Dodik, istakavši pritom da sa tim zemljama postoji dobra poslovna saradnja, prenio je Tanjug.