BiH
0

Dodik: Problemi u BiH nastali zbog nastojanja da se ukine RS

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da su problemi u BiH vezani za činjenicu da neki u BiH očekuju da će kroz proces takozvane dogradnje Dejtonskog sporazuma ukinuti RS, te da su to bile i neskrivene ambicije nekih međunarodnih predstavnika u BiH, kakav je bio Pedi Ešdaun.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je jasan stav da se RS mora prihvatiti kao ravnopravan partner u razgovorima ili tih razgovora neće biti.

Naglasio je da promjena Ustava BiH mora da bude donijeta konsenzusom lokalnih političara, bez nametanja međunarodne zajednice, jer će svako takvo rješenje odbiti RS.

Ističući da je bilo nekih napredaka u BiH, Dodik je kazao da je činjenica da su bazična pitanja za BiH došla na red kao što je ustavna reforma, koja nije tehničko pitanje već nešto o čemu treba da se dogovore političari uz poštivanje konsenzusa.

Naveo je da je jučer u Sarajevu tokom razgovora u OHR-u bilo riječi o tome koja je procedura moguća kako bi se došlo do pomaka u tome kako doći do ustavnih promjena, a ne o njihovoj suštini.

"Mi smatramo da treba voditi politički dijalog i postići bazični dogovor šta je BiH i da svi budu saglasni da se ne može praviti nova ustavna kreacija, a istovremeno negirati Dejtonski sporazum", kazao je entitetski premijer i dodao da u tim pregovorima mora biti neupitna RS kao dio BiH, u federalnom, konfederalnom ili nekom drugom smislu.