Ranije govorio drugačije
1.4k

Dodik: Primit ću rusku vakcinu, za ovu sa Zapada se spekulira da će utjecati na sterilitet

B. R.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je danas poručio da će primiti rusku vakcinu protiv koronavirusa. Izrazio je sumnju u vakcine koje se razvijaju na Zapadu, ali krajem oktobra je drugačije govorio.
O ruskoj vakcini je govorio povodom dvodnevne posjete Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, Bosni i Hercegovini.

Očekuje da će ova vakcina nazvana Sputnik V biti dostupna i u RS-u. U nju ima povjerenje, ali ne i u one koje se prave na Zapadu. Nakon spekulacija o kojima je govorio na društvenim mrežama su počele šale o "Miletu vakcini".

"Što se mene tiče, ja ću primiti rusku vakcinu, pa kako ko hoće, kako ko neće. Ja vjerujem u to i ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu na Zapadu", rekao je on, a nakon tri minute svog govora iznio je i teoriju zavjere.

"Svakakvih tu spekulacija ima - da će vakcine sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete da znate. Ali, da bi se to razjasnilo moj pristup će biti ovakav", Dodikove su riječi.

Krajem oktobra ove godine u intervjuu za Radioteleviziju RS-a (RTRS) je izrazio drugačije mišljenje.

Tom prilikom istakao da RS neće oklijevati da nabavi vakcinu iz neke druge države, ako se pojavi na tržištu prije ruske.