{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Prijedlog paketa je neprihvatljiv za RS"

S
19.10.2009. u 15:44
0
51
Dodik: "Prijedlog paketa je neprihvatljiv za RS"
0
Dodik: "Prijedlog paketa je neprihvatljiv za RS"
Foto: AP
Lidera SNSD-a Milorad Dodik smatra da prijedlog paketa koji bi trebalo da bude predmet sutrašnjeg razgovora u Butmiru predstavlja direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ankes 4. Ustava BiH na šta Republika Srpska, kao jedan od potpisnika, ne može i neće pristati.
On je naveo da dostavljeni prijedlog pokazuje samo da su prethodni razgovori, koje su vođeni sa domaćim liderima, bili paravan za "paket" koji je već bio sačinjen, "očigledno po volji samo jednog konstitutivnog naroda u BiH - Bošnjaka".

"Opšteprihvaćeni stav da su ustavne promjene vlasništvo domaćih političara i institucija u BiH poništen je prijedlogom paketa, koji bi trebalo da bude predmet razgovora u Butmiru, a koji ste nam danas dostavili. U potpunosti smo iznenađeni sadržajem prijedloga paketa koji nam je proslijeđen i smatramo ga antidejtonskim, politički nekorektnim i neprihvatljivom osnovom za razgovor", naveo je Dodik u pismu upućenom ambasadoru SAD Čarlsu Inglišu i švedskom Predsjedništvu EU, u koji je Srna imala uvidi.

Dodik podsjeća Ingliša i švedsko Predsjedništvo EU putem delegacije Evropske komisije u Sarajevu na kominike Upravnog odbora PIK-a u kome je jasno navedeno da ustavne promjene nisu dio uslova i ciljeva za tranziciju OHR-a.

"Naše konstruktivne primjedbe i sugestije u prve dvije runde razgovora, za vas očigledno nisu značili ništa, pa bi mogli zaključiti da je vrijeme koje smo na te razgovore potrošili bilo uzaludno. S obzirom da nije riječ i niste legitimni predlagači bilo kakvih izmjena u BiH, pa ni Ustava BiH, `prijedlog paketa`, koji nam je stavljen na uvid, za nas će ostati samo nekorektna, antidejtonska ponuda", navodi Dodik.

On naglašava da će bilo kakve akcije, koje bi eventualno bile preduzete u budućnosti u tom pravcu, SNSD smatraće direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja jedne suverene države.

Dodik je naveo da sa žaljenjem konstatuje da je dio međunarodne zajednice u potpunosti negirajući prava srpskog naroda i RS na jednakost u BiH, garantovana Dejtonskim sporazumom, još jednom pokazao nedostatak osjećanja za realnost u BiH.

"Takva politika, na žalost, nije put za rješavanje problema u BiH", istakao je Dodik.

On je podsjetio američkog ambasadora i švedsko Predsjedništvo EU da o ovoj temi u ovim i svim budućim razgovorima može govoriti samo kao predsjednik SNSD-a i zamolio da korespondencviju prilagode tim činjenicama, jer mu pozive za sastanke prosljeđuju kao premijeru RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: