Ko okom, ko skokom
271

Dodik prije dva dana zaprijetio napuštanjem evropskog puta, Sattler mu danas "došao na noge"

D. Be.
Johann Sattler i Milorad Dodik
Johann Sattler i Milorad Dodik
Prije dva dana predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio da bi Narodna skupština RS-a mogla donijeti odluku o napuštanju evropskog puta BiH. Danas je u Banju Luku odmah stigao šef Delegacije EU Johann Sattler.

Dodik je to izjavio u utorak i objasnio da je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Bosanskoj Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u RS za izgradnju puteva i autoputa od Doboja do Modriče.

"Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice", najavio je Dodik.

Dodik je i u junu, kao član Predsjedništva BiH, dovodio u pitanje evropski put. Tada je kazao da je "evropski put BiH potpuno besmislen, te da ga treba redefinisati i postaviti u realne okvire današnjeg vremena."

Sastanak je održan u Banjoj Luci nakon prijetnji lidera SNSD-a
Sastanak je održan u Banjoj Luci nakon prijetnji lidera SNSD-a

No, kako smo već i navikli, na Dodikove prijetnje, uvrede i provokacije, od evropskih diplomata vrlo brzo dobije ohrabrenje i tapšanje po ramenu. Baš kao i kada su svi brujali o sankcijama Brisela, evropska administracije je ostala nijema na sve opasne najave i politike Milorada Dodika.

Tako je danas evropski ambasador i šef ureda u BiH Johann Sattler nakon Dodikovih "prijetnji" otišao u Banju Luku da odobrovolji lidera SNSD-a, čovjeka s američke i britanske crne liste.

Interesantno, prije sastanka s Dodikom, Sattler je razgovarao s premijerom RS-a Radovanom Viškovićem.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Višković je naglasio da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena za proces evropskih integracija, uz striktno poštovanje mehanizma koordinacije i ustavnih nadležnosti.

Također, na sastanku je bilo je riječi o ispunjavanju preuzete obaveze BiH u vezi ispunjavanja 14 prioriteta iz različitih oblasti, koje je Evropska komisija identifikovala 2019. godine, a čije je ispunjavanje uskoro vezano sa procesom otvaranja pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji.