Reakcija
1.1k

Dodik: Presuda Oriću pokazuje da nema kazne za zločince, pozivam Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Sudsko vijeće Suda BiH danas izreklo oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da ova presuda pokazuje da nema kazne za zločince te da se na ovaj način promoviše praksa da je "normalno da musliman ubije Srbina".

"Krivični progon za zločine koje je počinio Orić pokrenut je prije devet godina u Bijeljini, mnogi su zastrašeni, mnogi su umrli pod nerazješnjenim okolnostima. Bilo je i Bošnjaka koji su svjedočili o njegovom zločinu i to nije bilo dovoljno da se izrekne kazna. Sudija Bošnjak je presudio muslimanu koji je u ime džihadista pobio Srbe u Srebrenici. Na ovaj način se promoviše praksa da je normalno da musliman ubije Srbina kao u vrijeme Osmanske imperije kada je kadija i tužio i sudio", kazao je Dodik.

Dodao je da Sud i Tužilaštvo BiH zbog ovakvog postupanja nemaju nikakvu podršku RS-a te je pozvao Srbe da napuste ove instutcije.

"Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o referendumu. Neprihvatljivo je da se za ovakv zločin daju ovakve presude. Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovorimo šta će dalje raditi. Očekujem da će svi koji rade u državnim institucijama zauzeti stav o ovom slučaju. Pozivam predstavnike srpskog naroda u svim institucijama da se okupimo i otkažemo legitimitet Sudu i Tužilaštvu BiH", poručio je Dodik.