{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik preporučio studentima: Za Republiku Srpsku koristite termin država

F
8.6.2017. u 13:33
638
174
Dodik preporučio studentima: Za Republiku Srpsku koristite termin država
638
Dodik preporučio studentima: Za Republiku Srpsku koristite termin država
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da taj bh.entitet ne provodi secesiju iz BiH te da se RS treba da uputi ka jačanju svoje samostalnosti.
Ali, naglasio je, nikada se ne smije pomisliti da se to radi kroz oružane pobude ili sličan način.

"Ključno pitanje te samostalnosti mora da se kreće kroz političke odluke da se to desi, stvaranjem uslova, ekonomskih, političkih, izučavanjem kretanja u svijetu na način kako bi se to moglo desiti", ustvrdio je Dodik danas u obraćanju studentima na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci govoreći o temi "Bezbjednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu".

Studentima je preporučio da za RS koriste termin država, jer, kako je naveo, ona i jeste država, osim što nema međunarodno priznanje, već ograničeno u "Dejtonu" i nema “stolicu” u UN-u, dok je BiH državna zajednica.

Ponovio je tvrdnju da srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako u svom sastavu imaju i Srbe te da se pokušavaju napraviti oružnim snagama NATO-a te da je zato “smišljenja priča kako bi se otele kasarne”.

Dodik je ponovio i kritike zbog “štetnog” djelovanja prema RS-u bivših visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, te Valentina Inzka.

Istakao je da nije avanturista u političkim odnosima.

"Možda sam hrabar kada izađem i kažem 'bit će referenduma' da bih naše ljude ovdje i na neki način sam sebe ohrabrio...U ovom trenutku kažemo – vratite nam izvorne nadležnosti, ono što RS-u pripada po Ustavu. Mi ćemo reći da u toj Bosni možemo da egzistiramo. Ako nam to ne date i ako nas pokušavate još više degradirati, odbrambeni mehanizam je pravo na izjašnjavanje o svom načinu života", rekao je entitetski predsjednik.

Govoreći o bezbjednosnim izazovima RS-a, kazao je da je ona bezbjednosno stabilna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: